StoryEditor

V mikropôžičkach pre malých podnikateľov klesla úroková miera

16.08.2006, 16:18
Autor:
TASRTASR

Spolu 29 mikropôžičiek v celkovej výške viac ako 16,5 milióna Sk pre malých podnikateľov v Košiciach a okolí poskytlo od roku 2003 košické Regionálne poradenské a informačné centrum (RPIC).
Novinkou v mikropôžičkách je od 1. augusta znížená ročná úroková miera zo 7,55 % na 6,5 %, uviedol dnes pre TASR riaditeľ RPIC Vladimír Cirbes. Spresnil, že účelovo viazanú pôžičku je potrebné splatiť do 48 mesiacov s možnosťou odložiť splátku istiny o 6 mesiacov. Možno ju použiť napríklad na nákup investičného majetku, rekonštrukciu alebo kúpu podnikateľských priestorov, ale aj na nákup tovaru, prípadne zásob na ďalšie spracovanie. Cirbes upozornil, že úspešný môže byť len žiadateľ o pôžičku, ktorý nemá podlžnosti voči sociálnej a zdravotnej poisťovni, samospráve, či daňovému úradu a plní odvodové povinnosti za zamestnancov.
Doteraz najviac mikropôžičiek, ktoré sa môžu pohybovať od 50 000 Sk do 1,5 milióna Sk, poskytlo košické RPIC pre obchodnú činnosť a služby, a to 12, pre poľnohospodárov 3, výrobnú sféru 5, hotely a reštaurácie 2 a iné oblasti 7. Cirbec informoval, že najväčšie problémy s platobnou disciplínou sú u poľnohospodárov. Pre podnikateľov - žiadateľov o pôžičku - sú v niektorých prípadoch aj problémy s ručením. Buď nemajú žiadny majetok, ktorým by pôžičku ručili, alebo nechcú akceptovať, že aj v prípade pomoci zo štátneho rozpočtu a programu PHARE je potrebné ručenie, dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 07:32