StoryEditor

Nezamestnanosť najnižšia za posledných šesť rokov

08.12.2005, 17:56
Autor:
TASRTASR
Nezamestnanosť na Slovensku bola v treťom najnižšia od roku 1999. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zdôraznilo, že trend poklesu nezamestnanosti je kontinuálny a už dlhodobejšie ho potvrdzujú údaje zahraničných a domácich inštitúcií.

Nezamestnanosť na Slovensku zlomila v 3. štvrťroku tohto roka ďalší rekord. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR miera nezamestnanosti dosiahla 15,6 % a je najnižšia od 1. štvrťroku 1999. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR označilo tento pokles miery nezamestnanosti ako aj ostatné dnes prezentované hospodárske ukazovatele za signál správneho nasmerovania reforiem v hospodárskej a sociálnej oblasti. Ministerstvo zdôraznilo, že "trend poklesu nezamestnanosti je kontinuálny a už dlhodobejšie ho potvrdzujú údaje zahraničných a domácich inštitúcií, ako sú INFOSTAT, ŠÚ SR a ústredie práce".
Riešenie nezamestnanosti zostáva hlavnou prioritou rezortu práce na nasledujúce obdobie. MPSVR sa bude aj naďalej snažiť vytvárať v rámci svojich kompetencií a možností čo najlepšie efektívne podmienky pre zamestnávanie uchádzačov o zamestnanie s dôrazom najmä na znevýhodnené skupiny uchádzačov na trhu práce. Tejto filozofii sú prispôsobené aj schválené zmeny v legislatíve, ktoré nadobudnú účinnosť od januára 2006. Ide napríklad o rozšírenie skupiny znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie o mnohodetné rodiny, osamelé matky alebo zavedenie príspevku na dochádzku za prácou. Zároveň MPSVR vyjadrilo presvedčenie, že aj vďaka týmto opatreniam bude trend poklesu nezamestnanosti naďalej pokračovať.
Informáciu TASR poskytol Peter Húska z tlačového a mediálneho odboru MPSVR SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:46