StoryEditor

NBS potvrdila priamu intervenciu na devízovom trhu

20.03.2007, 14:00
Autor:
TASRTASR

Národná banka Slovenska (NBS) oficiálne potvrdila dnešnú priamu intervenciu na devízovom trhu proti posilňovaniu koruny. "Dôvodom je neadekvátna úroveň trhového kurzu," vysvetlila pre TASR Jana Kováčová z oddelenia komunikácie NBS.
Ďalšie podrobnosti intervencie centrálna banka nebude komentovať. Objem použitých prostriedkov sa zverejňuje so štandardným mesačným odstupom.
Krátko po 13. hodine sa slovenská koruna nachádzala už na úrovni 33,310/340 SKK/EUR, pričom bola aj na slabších úrovniach okolo 33,36 Sk za euro, priblížil pre TASR díler OTP Banky Slovensko Eduard Pračko. Proti posilňovaniu koruny pritom NBS intervenovala okolo 9.15 h na úrovni 32,80 Sk za euro. Oslabenie slovenskej meny podporilo aj to, že NBS dnes neakceptovala dopyt vo svojom pravidelnom repo tendri. "Dopyt bánk bol cez 199 miliárd Sk, z ktorého nebola akceptovaná ani koruna," priblížil Pračko. Táto skutočnosť výrazne znížila trhové úrokové sadzby a tým aj atraktívnosť slovenskej koruny pre investorov, čo spôsobilo jej výpredaj.
Podľa Pračka sa intervencia NBS pravdepodobne uskutočnila vo viacerých vlnách. "Najprv sa koruna posunula na úroveň okolo 33,10 Sk za euro, tam sa to trochu ustálilo, a potom sa posunula ešte cez 33,20 Sk za euro. Takže mohli to byť viaceré vlny," uviedol ešte dopoludnia Pračko. Tento posun, domnieva sa díler, je pritom príliš veľký a NBS tak vytvára zbytočnú nadmernú volatilitu kurzu slovenskej meny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 18:32