StoryEditor

Letisko Praha má prvý raz 10 miliónov pasažierov a útočí na Viedeň

29.11.2005, 09:34
Autor:
TASRTASR

edzinárodné letisko v Prahe-Ruzyni dnes po prvý raz vo svojej histórii odbavilo za jeden rok viac ako 10 miliónov cestujúcich.
V poradí desaťmilióntym pasažierom bola Češka Martina Slezáková, ktorá cestovala do Paríža. Ako dar si odniesla 10 leteniek pre dve osoby do európskych destinácií.
Štátny podnik Letisko Praha, ako znie nový názov bývalej Českej správy letísk (ČSL), sa podľa slov jeho generálnej riaditeľky Hany Černochovej považuje za konkurenta letísk v Mníchove a vo Viedni. Do konca roka by malo ruzynským letiskom prejsť asi 10,8 milióna cestujúcich.
"To je obrovská radosť, pretože to znamená, že letisko preskočilo od letísk veľkých k tým skutočne veľkým, takže teraz patríme do toho klubu mimoriadne veľkých letísk, čo bude určite znamenať aj mimoriadne sledovanie našou konkurenciou a ostatnými letiskami v okolí i vo vzdialenejšom okolí," povedala dnes šéfka letiska na margo prekonania magickej hranice počtu cestujúcich.
V januári 2006 bude v celom rozsahu sprístupnený nový terminál ruzynského letiska Sever2 za 10 miliárd Kč, čo je v prepočte asi 13,22 miliardy Sk. Ten zvýši projektovanú kapacitu letiska Ruzyň až na 15 miliónov cestujúcich ročne. Letisko Praha bude mať až 27 priamych nástupných mostov do lietadiel, čo je o dva viac ako vo Viedni.
Ďalší dlhodobý rozvoj letiska v Prahe umožní výstavba novej viac ako trojkilometrovej dráhy, ktorá sa má začať v roku 2007 a má byť dokončená v roku 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:41