StoryEditor

Merrill Lynch zaplatí Enronu 29,5 mil. USD za urovnanie sporu

07.07.2006, 13:22
Autor:
SITASITA

Americká investičná banka Merrill Lynch & Co zaplatí 29,5 mil. USD v rámci urovnania sporu so zbankrotovanou americkou energetickou firmou Enron. Ako uviedol Enron, banka sa tiež zriekne pohľadávok voči tejto spoločnosti v objeme 73,7 mil. USD. Banka sa zaplatením pokuty zbaví obvinení Enronu, že spoločnosti pomáhala v podvodných praktikách, ktoré viedli až k jej bankrotu v decembri 2001. "Išlo o najlepší spôsob, ako vyriešiť túto záležitosť v prospech našich akcionárov," okomentoval dohodu s Enronom hovorca banky Mark Herr. Ako dodal, Merrill Lynch naďalej odmieta akúkoľvek spoluzodpovednosť za krach Enronu.
Americká spoločnosť Enron, ktorá bola najväčšou svetovou firmou obchodujúcou v energetickom sektore, požiadala v decembri 2001 o ochranu pred veriteľmi podľa článku 11 amerického konkurzného zákona. Stalo sa tak na základe odhalenia účtovných podvodov, ktoré skrývali dlhy spoločnosti v objeme niekoľkých desiatok miliárd dolárov. Pád Enronu predstavoval druhý najväčší bankrot v podnikovej histórii USA.
V novembri 2004 Enron zrušil ochranu pred veriteľmi a pokúša sa splatiť svoje záväzky prostredníctvom predaja majetku a tiež prostredníctvom sporov s bankami, ktoré sa podľa neho spolupodieľali na zakrývaní problémov firmy pred jej krachom. Enron už od bánk celkovo získal 855 mil. USD, z toho od JPMorgan Chase & Co 350 mil. USD, od Canadian Imperial Bank of Commerce 250 mil. USD, či od Credit Suisse 90 mil. USD. Firma sa snaží vysúdiť peniaze ešte od bánk ako Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, či Fleet National Bank.

(1 USD = 30,145 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:30