StoryEditor

Maďarsko už prekročilo polovicu z rozpočtového deficitu plánovaného na celý rok

04.04.2006, 12:16
Autor:
TASRTASR

Rozpočtový deficit Maďarska v marci dosiahol viac ako 350 miliárd HUF, čo je v prepočte takmer 50 miliárd SKK. To znamená, že deficit temer o 90 miliárd HUF prekročil vládou stanovený cieľ. Dnes o tom informoval maďarský hospodársky denník Világgazdaság s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.
V prípade pravdivosti týchto čísel by to znamenalo historicky druhý najvyšší mesačný rozpočtový deficit. Štvrťročný deficit by sa vyšplhal na 786 miliárd HUF alebo 51 % z deficitu plánovaného na celý tento rok vo výške 1,546 miliardy HUF. Ministerstvo financií sa k uvedeným údajom odmietlo vyjadriť a oznámilo, že vydá čísla týkajúce sa marcového deficitu 10. apríla, teda deň po prvom kole volieb. Vláda už skôr uviedla, že jej cieľ pre marcový deficit je 262,6 miliardy HUF.
Marcový deficit zdvihli jednorazové faktory, vrátane mimoriadnych nákladov na dôchodky vo výške 80 miliárd HUF. "Stojí za to upozorniť na to, že ministerstvo financií zmenilo aprílový plán a čísla budú publikované až po voľbách, čo podporilo fámy o potenciálne negatívnom prekvapení," povedal analytik Bank Austria Gyula Tóth. Dodal, že naďalej očakáva prekonanie plánovaného deficitu v tomto roku asi o 200 miliárd HUF.
Vláda v uplynulých štyroch rokoch každý rok prekračovala stanovený rozpočtový deficit a analytici sa jednomyseľne zhodujú, že je na najlepšej ceste aj tento rok minúť svoj rozpočtový cieľ. Analytici prognózujú v tomto roku deficit na úrovni 7,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo vládny cieľ je 6,1 % HDP.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(100 HUF = 14,240 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:10