StoryEditor

Zástupcovia 10 zamestnávateľských zväzov diskutovali o kolektívnych zmluvách

15.11.2006, 08:35
Autor:
TASRTASR

O tvorbe a prijímaní vyšších kolektívnych zmlúv, s dôrazom na ich obsah a ciele pre zamestnávateľov, hovorili dnes v Bratislave zástupcovia 10 zamestnávateľských zväzov. Seminár je súčasťou projektu "Sociálny dialóg posilnenie pozície zamestnávateľov", ktorého odborným garantom je Zväz elektrotechnického priemyslu SR a spolufinancuje ho Európska únia (EÚ).
Juraj Borgula, hlavný vyjednávač Zväzu strojárskeho priemyslu SR, hovoril nielen o dejinách kolektívneho vyjednávania v SR a EÚ, ale aj o jeho možnom smerovaní v budúcnosti. Riaditeľka Odboru pracovných vzťahov a ochrany práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Mária Buchtová sa zamerala na legislatívu a zvyklosti pri kolektívnom vyjednávaní, riešenie sporov prostredníctvom arbitra a organizáciu štrajku a výluky. Vyjednávač Zväzu strojárskeho priemyslu SR Martin Barbierik zdôraznil, že sociálny zmier znamená aj nižšie náklady a vyššiu spokojnosť zamestnancov. Juraj Blahák, predseda Odborového zväzu Chémia SR, ktorý je zároveň členom predstavenstva KOZ a člen Rady hospodárskeho a sociálneho partnerstva, sa zameral na výhody, ktoré majú zamestnanci firmy v prípade, ak majú uzatvorenú Kolektívnu zmluvy vyššieho stupňa. Vyjednávačka Zväzu strojárskeho priemyslu SR Daniela Bušová účastníkom seminára prezentovala obsah kolektívnej zmluvy a prípadovú štúdiu.
Organizátori pripravili ďalších 6 seminárov so zameraním na sociálny dialóg. Nasledujúci bude v januári 2007 a jeho témou budú techniky a taktiky vyjednávania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 19:38