StoryEditor

OPEC nezmenil objem ťažby ropy

15.03.2007, 16:31
Autor:
SITASITA
Členovia kartelovej organizácie sa na dnešnom zasadnutí vo Viedni dohodli, že ponechajú súčasné kvóty ťažby na nezmenenej úrovni.

Ministri členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa na štvrtkovom zasadnutí vo Viedni dohodli, že ponechajú súčasné kvóty ťažby na nezmenenej úrovni. Rozhodnutie tak bolo v súlade s očakávaniami. Na posledných dvoch schôdzkach sa skupina, ktorá ťaží viac ako tretinu svetovej produkcie ropy, dohodla na znížení dodávok spolu o 1,7 mil. barelov denne, resp. približne o 6 %. "Som veľmi spokojný. Náš záväzok je udržať zásobovanie trhu. Prezásobenie trhu a vytváranie nerovnováhy nemá vôbec zmysel," hodnotil výsledok zasadnutia nigérijský minister pre energetiku Edmund Daukoru.
Ministri vyjadrili obavy, že dve vlny predajov na svetových trhoch v tomto roku môžu predpovedať väčšie výpredaje, ktoré môžu poškodiť ekonomický rast a dopyt po rope. Mohammed bin Dhaen al-Hamli, prezident kartelu OPEC a zároveň minister pre ropný priemysel v Spojených arabských emirátoch, môže v prípade potreby zvolať ďalšie zasadnutie kartelu na jún, čo by bolo tri mesiace pred budúcim plánovaným zasadnutím.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:58