StoryEditor

Agentúra S&P znížila výhľad Poľskej republiky

24.04.2006, 18:37
Autor:
TASRTASR

Ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) dnes revidovala výhľad Poľskej republiky z pozitívneho na stabilný. Zároveň pre Poľsko potvrdila rating dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni BBB+, rating dlhodobých záväzkov v domácej mene na úrovni A- a hlavný rating krátkodobých záväzkov na úrovni A-2.
Zhoršenie výhľadu Poľska agentúra zdôvodnila pretrvávajúcou politickou nestabilitou, nejasnou perspektívou štrukturálnych reforiem a finančnej konsolidácie i zhoršujúcou sa perspektívou vstupu do eurozóny. Podľa prognóz schodok štátneho rozpočtu zostane vysoký a zadlženie krajiny sa bude zvyšovať.
Poľsko je najväčšou ekonomikou spomedzi nových členov Európskej únie (EÚ). Rast dopytu z EÚ a pokračujúce oživovanie domáceho dopytu by mali viesť v rokoch 2006 až 2009 k priemernému ročnému rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni okolo 4,3 %. Inflačné tlaky by mali zostať malé, čomu pomáha silný zlotý. Inflácia by mala dosiahnuť stredný cieľ Poľskej národnej banky (PNB) na úrovni 2,5 % iba v roku 2008. Inak by sa mala pohybovať pod touto úrovňou.
Naopak, po parlamentných voľbách v septembri 2005 sa krajine nedarí dosiahnuť politickú stabilitu a stanoviť jasný ekonomický a politický program. Strana Právo a Spravodlivosť vyhrala vlaňajšie voľby s populistickým programom a vytvorila menšinovú vládu, ktorá sa spolieha na podporu malých populistických strán. Sympatie strany k plánovaniu hospodárstva a jej závislosť ma malých stranách sa prejavujú v obhajobe presunu rozpočtových výdavkov do sociálnej sféry a poľnohospodárstva. Toto je zlou predzvesťou pre protrhové štrukturálne reformy a rozpočtovú konsolidáciu. Poľsko počíta s rozpočtovým schodkom najmenej do roku na úrovni 4 % HDP, čo by viedlo k zvýšeniu celkového zadlženia do roku 2009 na 53,7 % zo 47,9 % v roku 2005. Na pozadí týchto údajov nemožno počítať s prijatím eura pred rokom 2012.
Dobré makroekonomické perspektívy Poľska negatívnym spôsobom vyvažujú nejasné perspektívy nevyhnutných štrukturálnych reforiem a fiškálnej konsolidácie, uvádza sa vo vyhlásení agentúry S&P. Agentúra uviedla, že spätná revízia výhľadu je možná, ak vláda predloží jasný, dôveryhodný a trvalý program znižovania rozpočtových deficitov a stabilizácie rastúcej zadlženosti.
Informovala o tom agentúra Standard & Poor's Ratings Services.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:13