StoryEditor

Zisk Porsche sa v 1. polroku 2006/07 niekoľkonásobne zvýšil

26.01.2007, 15:33
Autor:
TASRTASR

Nemecký výrobca športových automobilov Porsche smeruje k novému rekordnému zisku. V 1. polovici obchodného roka 2006/07 (končí 31. marca) totiž spoločnosť zaznamenala jeho prekvapujúco vysoký nárast. Predovšetkým mimoriadne tržby v súvislosti s podielom v koncerne Volkswagen (VW) niekoľkonásobne zvýšili zisk Porsche na 1,45 miliardy EUR, v prepočte približne 51 miliárd EUR. Na valnom zhromaždení firmy o tom dnes informoval jej šéf Wendelin Wiedeking.
Automobilka zvýšila aj prognózu na celý finančný rok 2006/07. "Ak sa vo VW alebo v smerovaní VW nič prekvapujúce nestane, môžeme dosiahnuť rekordný výsledok okolo 2,1 miliardy EUR," povedal Wiedeking.
Zároveň poukázal na pozitívnu bilanciu vstupu Porsche do Volkswagenu. "Každý dnes môže na aktuálnom kurze, ktorým sa VW uberá, vidieť, že naša investícia medzičasom vzrástla na hodnotu 1 miliardy EUR. Toto zvýšenie sa pritom neudialo bez nášho pričinenia," povedal šéf firmy. Samotný 27,4-% podiel vo VW prispel k rekordnému zisku pred zdanením 1,45 miliardy EUR za prvých 6 mesiacov prebiehajúceho finančného roka hodnotou 520 miliónov EUR.
Obchody Porsche budú na najvyššej pozícii opäť kontrolované aj členom rodiny Porsche, keď za nového predsedu dozornej rady firmy bol zvolený Wolfgang Porsche. Ten v kresle vystrieda Helmuta Sihlera, ktorý sa po 14 rokov v čele dozornej rady z dôvodu vysokého veku vzdal svojej funkcie. Wolfgang Porsche je synovcom legendárneho Ferdinanda Porscheho a synom zakladateľa automobilky Ferryho Porscheho. Nový predseda dozornej rady je jej členom už od roku 1978, zároveň je tiež hovorcom rodiny Porsche.
Wiedeking dnes prvýkrát priznal súvislosť medzi plánovou možnosťou masívne zvýšiť kapitálový podiel a angažovanosťou Porsche vo VW. "Je to tiež odkaz pre všetkých ostatných spoluhráčov vo VW, že môžeme, ak chceme," vyhlásil šéf koncernu. Valné zhromaždenie by malo vytvoriť predpoklady pre zvýšenie kapitálovej účasti vo VW až na 50 %.
Na základe súčasného kurzu akcií to môže do firemnej pokladnice priniesť takmer 9 miliárd EUR, povedal Wiedeking. Špekulácie vyriešilo už novembrové rozhodnutie automobilky, Porsche tak môže svoj podiel vo VW zvýšiť alebo dokonca ho celý prevziať. "S viac ako štvrtinovým podielom vo VW sme dnes v úplne inej lige a v nej je viacero iných silných spoluhráčov," povedal Wiedeking.
Doteraz koncern do svojho vstupu do VW investoval 4 miliardy EUR. "Kto investuje peniaze, musí sa o svoju investíciu starať," pokračoval Wiedeking. Netreba sa však podľa neho obávať toho, že Porsche svojou angažovanosťou vo Wolfsburgu stratí koncentráciu na vlastné aktivity.
Polročný zisk firmy pred zdanením poskočil medziročne zo 169,8 miliónov EUR na 1,05 miliardy EUR, zatiaľ čo obrat automobilky sa znížil o 2,9 % na 3,02 miliardy EUR. Odbyt áut klesol o 5,9 % na 39 750 predaných vozidiel. V predaji terénneho automobilu Cayenne koncern v súvislosti so zmenou modelu zaznamenal pokles o 39,8 % na 10 225 kusov. Produkcia starého Cayenne sa zastavila v novembri, jeho nasledovníka budú mať predajcovia k dispozícii až koncom februára.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 EUR = 35,180 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:44