StoryEditor

Sobotka: Masívna výstavba dopravnej infraštruktúry je a bude prioritou vlády ČR

23.09.2005, 14:22
Autor:
TASRTASR

Pôžičky presahujúce 21 miliárd Kč, čo je v prepočte 27,4 miliardy Sk, od Európskej investičnej banky (EIB) by mali čoskoro prispieť na zlepšenie dopravnej infraštruktúry v Českej republike. Dve úverové zmluvy na financovanie diaľničného okruhu okolo Prahy a výstavby časti diaľnice D8 z Ústí nad Labem k hranici s Nemeckom vo štvrtok podpísali minister financií ČR Bohumil Sobotka a viceprezident EIB Ivan Pilip. "Masívna výstavba dopravnej infraštruktúry je a bude prioritou vlády ČR," uviedol k tomu Sobotka.
Na financovanie výstavby diaľnice D8 v úseku medzi Trmicemi a hranicou s Nemeckom si vláda ČR zobrala od EIB úver v celkovej výške 12 miliárd Kč so splatnosťou do 25 rokov, na výstavbu obchvatu hlavného mesta Prahy, konkrétne jeho juhozápadnej časti, si požičala 9,1 miliardy Kč s rovnakou splatnosťou.
Prvé úverové zmluvy medzi sebou ČR a EIB podpísali už minulý rok a český štát už čerpal prvú časť z celkovej pôžičky. Po štvrtkovom podpise zmlúv ministerstvo financií ČR predpokladá, že zvyšok prostriedkov z úveru začne ČR čerpať budúci mesiac. Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,307 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:38