StoryEditor

Šéf WTO žiada od Európanov posun pri clách na poľnohospodárske produkty

23.03.2006, 17:35
Autor:
TASRTASR

Európania budú musieť podľa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) opustiť na záver rokovaní o liberalizácii svetového obchodu svoju terajšiu pozíciu ohľadom umožnenia prístupu poľnohospodárskych produktov na svoj trh.
V prvom rade to znamená zníženie dovozných ciel, povedal generálny riaditeľ WTO Pascal Lamy dnes na pôde Európskeho parlamentu. Spor je predprogramovaný, keďže francúzska vláda na decembrovom summite WTO v Hongkongu odmietla ďalšie ústupky v agrárnom sektore.
Lamy, bývalý eurokomisár pre obchod, zároveň žiadal od USA škrty pri subvenciách pre domácich poľnohospodárov. Skupina G20 zas musí znížiť clá na priemyselné produkty, povedal Lamy s ohľadom na obchodnú skupinu, do ktorej patria dôležité rozvojové štáty, ako sú India a Brazília. EÚ, USA a G20 zohrávajú pri rokovaniach o liberalizácii svetového obchodu kľúčové úlohy.
Ďalšie stretnutie členov WTO, ktoré bude v rámci tzv. dohského kola, naplánované na koniec apríla v Ženeve, by sa malo uskutočniť na ministerskej úrovni. Tým sa má vytvoriť väčší politický priestor pre manévrovanie.
Lamy odmietol špekulácie o tom, že by mohol na schôdzke on sám predložiť návrh, ktorým by sa podarilo vyviesť rokovania zo slepej uličky. "Impulzy musia prísť od členských štátov, nie od generálneho riaditeľa," namietal. Dohské kolo rokovaní, pomenované podľa metropoly emirátu Katar, by malo byť uzavreté na sklonku tohto roka.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:07