StoryEditor

Spor o kontrolu nad akciami Transpetrolu pokračuje

14.03.2007, 14:20
Autor:
TASRTASR
Správca konkurznej podstaty ruského ropného koncernu Jukos Eduard Rebgun spochybňuje právo bývalých riaditeľov holandskej dcérskej spoločnosti Jukosu - Yukos Finance B. V. - nakladať s 49-% balíkom akcií Transpetrolu.

Správca konkurznej podstaty ruského ropného koncernu Jukos Eduard Rebgun spochybňuje právo bývalých riaditeľov holandskej dcérskej spoločnosti Jukosu - Yukos Finance B. V. - nakladať s 49-% balíkom akcií Transpetrolu. Hodnota akcií je odhadovaná na 120 miliónov USD, čo v prepočte predstavuje viac ako 3 miliardy SKK.
Akcie sa nachádzajú v súčasnosti v špeciálne vytvorenom truste Stichting Administratiekanto. Jeho zriaďovateľmi sú Jukos a Yukos Finance B. V., ale podľa holandských zákonov nemôžu samostatne predávať majetok trustu. Internetový denník o slovenskej a svetovej ekonomike Profini s odvolaním sa na ruský denník Vedomosti tvrdí, že Rebgun sa snaží pre Yukos Finance na arbitrážnom súde v Amsterdame dosiahnuť právo predávať akcie Transpetrolu.
Noví riaditelia Sergej Šmeľkov a Moriss Hogenbrugge podali v novembri s touto požiadavkou žalobu. Hoci prehrali prvostupňový súd, pripravujú voči jeho rozhodnutiu odvolanie. Bývalí vrcholoví manažéri Bruce Misamore a David Godfrey budú zase žalovať rozhodnutie holandského súdu, ktorí rozhodol o zvolaní Mimoriadneho valného zhromaždenia (MVZ) Yukos Finance, na ktorom boli odvolaní.
Spoločnosť Russnefť balík akcií chcela kúpiť pred rokom za 103 miliónov USD. Slovenská vláda, ktorej patrí 51 % akcií, však tento obchod zablokovala.
Ako pre TASR v pondelok povedal hovorca a poradca ministra hospodárstva Branislav Zvara, možnosť spätného odkúpenia 49 % akcií spoločnosti Transpetrol Ministerstvo hospodárstva (MH) SR na čele s ministrom Ľubomírom Jahnátkom neustále rieši.
Balík 49 % akcií Transpetrolu kúpil ruský Jukos - od 1. augusta 2006 v konkurze - za 74 miliónov USD. Podiel v Transpetrole však od februára 2006 nepatrí ruskej centrále Jukosu, ale jeho holandskej dcérskej spoločnosti Yukos Finance. Ropovod Družba, prepravujúci ropu aj cez územie SR, bol sprevádzkovaný v roku 1964 a jeho celková dĺžka je viac ako 5 000 kilometrov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:59