StoryEditor

IT sektor nechce reguláciu štátom

20.04.2006, 13:22
Autor:
TASRTASR
Podľa predstaviteľov IT Asociácie Slovenska je pre ďalší rozvoj infokomunikačného odvetvia potrebné minimalizovať reguláciu zo strany štátu. Vláda by sa mala vyvarovať intervencií a nemala by zaťažovať podnikateľov povinnosťami nad rámec legislatívy vyžadovanej Európskou úniou.

Podľa predstaviteľov IT Asociácie Slovenska (ITAS) je kľúčovým faktorom pre rozvoj infokomunikačného (IKT) odvetvia podnikateľské prostredie. Na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej predstavili zástupcovia asociácie aj svoj dokument "Informatizácia - cesta k znalostnej spoločnosti", to uviedol člen prezídia ITAS Štefan Dobák. Ako ďalej dodal, odvetvie infokomunikačných technológií je najdynamickejším a najkonkurenčnejším prostredím aj vďaka tomu, že vláda do neho zasahuje v minimálnej miere.
"Pre ďalší rozvoj tohto prostredia je potrebné minimalizovať reguláciu zo strany štátu. Vláda by sa mala vyvarovať intervencií a nemala by zaťažovať podnikateľov povinnosťami nad rámec legislatívy vyžadovanej Európskou úniou," informoval Dobák. Podľa neho by vláda mala prijímať opatrenia, ktoré takúto záťaž skôr znižujú. Prezident ITAS Juraj Sabaka upozornil na fakt, že Slovensko sa v súčasnosti nachádza na chvoste rebríčka inovatívnych krajín EÚ, teda krajín, ktoré dokážu efektívne zhodnocovať poznatky. Na základe toho sa rozhodli predstavitelia asociácie vypracovať dokument "Informatizácia - cesta k znalostnej spoločnosti", v ktorom sú pomenované priority, na ktoré by sa mala sústrediť verejná správa.
Podľa Sabaku by úlohou vlády a parlamentu mala byť najmä príprava pracovníkov, ktorí by boli schopní uplatniť sa v znalostnej spoločnosti, čo by znamenalo napríklad zmenu systému vzdelávania a tiež podporu celoživotného vzdelávania. Ďalšou prioritou by mala byť minimalizácia zaťaženia podnikateľov zavedením služieb elektronickou cestou, zrovnoprávnenie používania elektronických a papierových dokumentov a komunikácie ako aj zefektívnenie verejnej správy využitím informačných a komunikačných technológií. Sabaka uznal, že dlhý čas bol o oblasť IKT minimálny záujem zo strany vlády. "Za posledných 18 mesiacov si však vládni predstavitelia uvedomili jeho význam pre konkurencieschopnosť a znalostnú spoločnosť," dodal Sabaka. Ako ďalej uviedol, nie je náhoda, že dokument vypracovala asociácia pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. Predstavitelia ITAS ho chcú predložiť politickým stranám s tým, aby im pomohol pri zostavovaní volebných programov. V polovici mája by potom chceli na túto tému diskutovať so zástupcami politických strán.
IT Asociácia Slovenska je profesijným združením 70 najvýznamnejších domácich a zahraničných spoločností pôsobiacich v oblasti informačných a komunikačných technológií. Členmi ITAS sú firmy, ktoré reprezentujú viac ako 80 % IKT trhu a ktoré zároveň zamestnávajú viac ako 20 000 zamestnancov. Ich ročné výnosy predstavujú vyše 80 miliárd Sk. Poslaním IT Asociácie Slovenska je presadzovať informatizáciu ako predpoklad budovania znalostnej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 14:21