StoryEditor

Fico: Vo vládnom programe bude cieľ prijať euro v roku 2009

24.07.2006, 16:35
Autor:
TASRTASR
"Všetko, čo dávame do vládneho programu, je v súlade s maastrichtskými kritériami. Nemáme v úmysle zvýšiť výdavky takým spôsobom, ktorý by ohrozil splnenie maastrichtských kritérií," uviedol dnes Fico v rozhovore pre Reuters.

Slovenský premiér Róbert Fico dnes povedal, že chce, aby si vláda vo svojom programe stanovila ako svoj cieľ prijatie eura v roku 2009. Nový premiér to dnes uviedol v rozhovore pre agentúru Reuters. Chce totiž rast sociálnych výdavkov udržať v súlade so striktnými fiškálnymi kritériami.
Fico pokračoval, že očakáva vysoký rast hospodárstva a zníženie výdavkov na štátnu správu, čo by mu malo pomôcť financovať jeho predvolebné sľuby v oblasti zlepšenia sociálneho zabezpečenia. "Všetko, čo dávame do vládneho programu, je v súlade s maastrichtskými kritériami. Nemáme v úmysle zvýšiť výdavky takým spôsobom, ktorý by ohrozil splnenie maastrichtských kritérií." Dodal, že podľa neho "je možné prijať spoločnú menu v roku 2009 a zároveň zlepšiť životnú úroveň našich občanov".
Investori sa po zostavení novej koalície obávajú, že vláda zvýši sociálne výdavky, čo povedie k rastu rozpočtového deficitu a posunutiu termínu prijatia eura, ktorý predchádzajúca vláda naplánovala na rok 2009. Táto nedôvera oslabila slovenskú korunu a Národná banka Slovenska (NBS) bola nútená v uplynulých týždňoch opakovane intervenovať v prospech koruny. Podľa analytikov investori čakajú na program novej vlády, ktorý by sa mal dostať do parlamentu 1. augusta. "Detaily ekonomického programu novej vlády sú stále nejasné. Stále vidíme riziká rastu výdavkov v roku 2007," uviedol minulý týždeň ekonóm ING Bank Eduard Hagara. Podľa analytikov taká malá a otvorená ekonomika ako slovenská potrebuje silnú menu, aby bolo možné znížiť infláciu na cieľové 2,0 % zo súčasných 4,5 %.
Odhaduje sa, že NBS pri intervenciách v uplynulom mesiaci predala okolo 3 miliardy EUR, v prepočte asi 115 miliárd SKK, aby stabilizovala korunu v pásme výmenných kurzov ERM II. Analytici upozorňujú na to, že snaha NBS pravdepodobne stroskotá, ak program novej vlády sklame trhy.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 38,342 SKK)

01 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SR: Vláda prerokuje materiál o informovaní verejnosti o NATO
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:53