StoryEditor

Maďarský parlament prijal návrh štátneho rozpočtu pre rok 2007

21.12.2006, 17:32
Autor:
TASRTASR

Maďarský parlament prijal dnes návrh rozpočtu pre rok 2007. Zákon o štátnom rozpočte počíta s deficitom 1,656 bilióna HUF, čo podľa výpočtu v rámci Európskej únie (EÚ) predstavuje 6,8 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Za návrh hlasovalo 208 poslancov, proti hlasovalo 164 poslancov, jeden sa zdržal hlasovania. Poslanci pred záverečným hlasovaním odsúhlasili aj vládou podporovaný návrh úpravy, podľa ktorého príjmy štátneho rozpočtu budú o 54 miliónov HUF vyššie celkom, rovnakým dielom stúpla aj výdavková strana rozpočtu, čím bol zachovaný očakávaný deficit. Dôvodom úpravy bola skutočnosť, že na základe odhadov daňového úradu budú príjmy z dane z príjmov fyzických osôb vyššie o uvedenú sumu.
Zodpovedá to tiež hodnotám uvedeným v konvergenčnom programe, ktorý Maďarsko predložilo v septembri Európskej únii (EÚ). Ten má za cieľ také ozdravenie rozpočtu, ktoré bude predpokladom pre neskoršie zavedenie eura.
S deficitom 10,1 % v tomto roku je Maďarsko v súčasnosti najhoršou krajinou v rámci EÚ. V júni ohlásil ľavicovo-liberálny premiér Ferenc Gyurcsány úsporný balík. Opatrenia, ktoré obsahujú tak zvyšovanie daní, ako aj šetrenie vo verejnom sektore, narazili na silný odpor pravicovej opozície, odborov a jednotlivých zamestnaneckých zväzov.
Podľa exministra financií z opozičného FIDESZ Maďarského občianskeho zväzu (FIDESZ) Mihálya Vargu je rozpočet reštrikčným balíkom bez perspektívy rozvoja. "Zákon o štátnom rozpočte nie je o budúcnosti, ale o minulosti. Ľudia musia zaplatiť cenu za nezodpovednú a nepremyslenú hospodársku politiku ostatných štyroch rokov ľavicovo-liberálnej vlády."
(100 HUF = 13,759 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:00