StoryEditor

Rusko plánuje zaviesť kontrolu zahraničných investícií v mnohých sektoroch

02.03.2006, 17:11
Autor:
TASRTASR

Rusko plánuje zaviesť kontrolu zahraničných investícií v mnohých sektoroch, medzi ktorými sú napríklad zbrojársky priemysel a jadrová energetika. Vo štvrtok to na stretnutí vlády povedal ruský minister hospodárstva German Gref. "Definujeme zoznam sektorov - v súčasnosti je ich 39. V týchto oblastiach budú zahraniční investori potrebovať povolenie na získanie kontrolného balíka v nejakom podniku," uviedol minister.
Ruské ministerstvá hospodárstva a priemyslu plánujú tento mesiac predložiť vláde návrh kontroly zahraničných investícií. Ukončia tak obdobie dohadov a posunov týkajúcich sa toho, ktoré sektory budú na zozname. Podľa spomínaných ministerstiev zoznam oblastí, v ktorých navrhujú obmedziť zahraničné investície bude zahŕňať letectvo a leteckú bezpečnosť, rovnako ako prirodzené monopoly. Zvyšok tvoria sektory obrany a bezpečnostno-obranne citlivé sektory, ako je napríklad výroba šifrovacích zariadení alebo výskum infekčných chorôb.
Vlani ruský protimonopolný úrad (FAS) zablokoval ponuku nemeckého koncernu Siemens na kúpu výrobcu turbín Power Machines. Príčinou boli bezpečnostné dôvody, pretože Power Machines vyrába aj vojenské vybavenie. Nemecká firma neskôr v januári tohto roka dostala povolenie na kúpu blokovaného menšinového podielu v Power Machines. Stalo sa to potom, ako štátny elektrárenský monopol Unified Energy System prevzal väčšinovú kontrolu v Power Machines.
Celý príbeh okolo Power Machines zhoršil investičnú klímu v Rusku, a preto sa vláda snaží jasnejšie definovať ochranu štátnych záujmov. Avšak doteraz to viedlo iba k byrokratickým sporom a vyvolaniu ďalšej neistoty. V súčasnosti sa teda konečne zdá, že dohady a neistota budú definitívne odstránené.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:25