StoryEditor

Národný referenčný rámec 2007 - 2013 čakajú podľa premiéra Fica významné zmeny

19.07.2006, 18:14
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády SR Robert Fico dnes novinárom potvrdil, že vláda sa bude v najbližších dňoch zaoberať referenčným rámcom SR na čerpanie eurofondov v nadchádzajúcom programovom období 2007 až 2013. "Vláda v tomto referenčnom rámci príjme pomerne významné zmeny," zopakoval v zhode s predvolebným avízom strán SMER - SD i SNS premiér Fico.
Upozornil, že na dnešnom programe vlády nebol Národný strategický referenčný rámec (NSRR) na 7 rokov, ktorý už 17. mája tohto roku schválila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu. Referenčný rámec zostavil rezort výstavby a regionálneho rozvoja a koordinátorka NSRR. Napriek schváleniu kompletného referenčného rámca vrátane operačných programov (OP), sa pravdepodobne príjmu niektoré úpravy v dokumente NSRR, zvlášť v 9 OP. Európska komisia nebráni do už schváleného referenčného rámca zapracovať "pomerne významné zmeny".
Podľa schváleného dokumentu obsahuje NSRR zoznam OP, ich finančné alokácie a riadiace orgány - ministerstvá, ktoré budú gestormi pri rozdeľovaní nenávratných finančných prostriedkov (NFP) zo štrukturálnych fondov (ŠF) a Kohézneho fondu (KF). Zo ŠF a KF pre cieľ Konvergencia Slovensko získa na 7 rokov v rámci financovania programov 11,237 miliardy EUR, čo je v prepočte viac ako 433 miliárd SKK.
Uvedená suma sa má podľa referenčného rámca rozdeliť medzi 4 rozhodujúce OP (Doprava, Životné prostredie, Regionálny OP, Znalostná ekonomika), na ktoré má smerovať vyše 75 % z celkovej sumy. Zvyšný podiel v rámci finančnej alokácie sa rozdelí medzi 5 menších OP (Zdravotníctvo, Infraštruktúra vzdelávania, Vzdelávanie, Zamestnanosť a sociálna inklúzia, Technická pomoc).
Najväčšiu finančnú injekciu z príspevkov má podľa bývalej vlády získať infraštruktúra a znalostná ekonomika.
Fico upozornil, že dnes bol z vlády vypustený návrh týkajúci sa tzv. inovatívnych finančných metód využívania zdrojov z eurofondov, o referenčnom rámci sa nehovorilo. Referenčný rámec na roky 2007 až 2013 a návrh inovatívnych metód, ktorý pripravil rezort financií za bývalej vlády, sú dva rozdielne dokumenty.
(1 EUR = 38,562 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 04:37