StoryEditor

Fico je presvedčený o správnosti výmeny predsedu ÚDZS

24.01.2007, 17:03
Autor:
SITASITA

Na čelo Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) smeruje človek, ktorý sa podľa premiéra Roberta Fica vyzná v zdravotníctve, pretože pôsobil v praxi ako lekár, aj v riadiacej funkcii zdravotníckeho zariadenia. Fico tak charakterizoval Richarda Demoviča, ktorý sa od stredy stal novým predsedom ÚDZS hneď nato, ako vláda odvolala z tejto funkcie Jána Gajdoša. Fico podľa svojich slov za týmto rozhodnutím vlády stojí. "Je to človek, ktorého ťažko niekto bude vodiť za nos," povedal predseda vlády o Demovičovi, ktorý je zakladajúcim členom strany Smer-SD. Ako Fico pripomenul, rozhodnutie o výmene predsedu ÚDZS je v kompetencii vlády. "Ak by takýto človek zlyhal, dôjde k jeho výmene," dodal Fico.
Výmenu predsedu ÚDZS aj z iných ako taxatívne uvedených dôvodov umožnila novela zákona, ktorú pripravili poslanci Smeru-SD a do platnosti vstúpila minulý týždeň. Vláda teraz môže odvolať predsedu úradu prakticky kedykoľvek. Fico však odmieta, že by to znamenalo politický nátlak na predsedu ÚDZS. "Nemyslím si to. V zdravotníctve je veľa práce, aj pre samotný úrad. Keď uvidíte rozsah aktivít, ktoré bude musieť ÚDZS v najbližšom čase vykonať, tieto obavy odpadnú," vyhlásil Fico. "Máme vážne predstavy, čo urobiť v zdravotníctve. Pán minister zdravotníctva mi ukázal, ako ďaleko chceme zájsť, aj to má plnú podporu vlády," uzavrel Fico.
Vláda v stredu odvolala Gajdoša z postu predsedu ÚDZS na podnet ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča, ktorý svoj návrh odôvodnil "vzhľadom na výsledky činnosti úradu s prihliadnutím na súčasný stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva Slovenskej republiky." Minister neskôr spresnil, že Gajdoša odvoláva pre nedostatočnú informovanosť občanov a nedostatky pri výkone dohľadu nad zdravotnými poisťovňami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 11:21