StoryEditor

Šéfa automobilky Hyundai odsúdili na tri roky za spreneveru

05.02.2007, 09:45
Autor:
TASRTASR

Predsedu predstavenstva najväčšej juhokórejskej automobilky Hyundai Motor Čung Mong-kua uznal dnes súd vinným zo sprenevery a ďalších obvinení, za čo ho odsúdil na tri roky väzenia.
Ústredný okresný súd v Soule usvedčil najbohatšieho muža v južnej Kórei z porušenia dôvery a sprenevery v prípade zakladania čiernych fondov, z ktorých mali Hyundai a jeho dcérske spoločnosti podplácať politikov a štátnych predstaviteľov.
Čung (68) aj po verdikte ostane na slobode. Súd nezmenil podmienky jeho kaucie, čo odôvodnil potrebou ochrany národného hospodárstva, ako aj času na prípravu odvolania, ktoré šéf šiestej najväčšej automobilky na svete podľa svojich právnikov podá.
Čunga vlani v apríli zatkli a obvinili z toho, že spreneveril 90 miliárd wonov, v prepočte 2,57 miliardy SKK, vo svojej spoločnosti a spôsobil finančné straty firmám zo skupiny Hyundai Motor, keď ich nútil podporovať slabšie sesterské spoločnosti.
Pre Čunga, ktorého prepustili vlani v júni na kauciu 1 milión USD, v prepočte 26,777 milióna SKK, žiadali prokurátori šesť rokov väzenia. Obhajoba však žiadala o zhovievavosť s odvolaním sa na problémy spoločnosti Hyundai, druhej najväčšej firmy v krajine.
Čung počas procesu priznal, že vedel o odvádzaní financií do čiernych fondov a prevzal za škandál zodpovednosť ako šéf spoločnosti. "Cítim celkovú zodpovednosť za vytvorenie a používanie týchto fondov," vypovedal v júni. "Keď mi povedali, že potrebujú aby boli vytvorené fondy, povedal som našim zamestnancom, aby sa o to postarali."
Čungovo odsúdenie je ďalším úderom automobilke Hyundai, ktorá zápasí s problémami vyvolanými zhodnocovaním juhokórejskej meny wonu a s odbojnými odborármi, ktorí si často nachádzajú zámienky na vyhlasovanie štrajkov.
Po vynesení rozsudku akcie automobilky klesli o 3,15 % na 69 800 wonov, ale na záver obchodného dňa ich kurz zlikvidoval straty a napokon uzavrel ešte o 0,3 % lepšie, než sa dnes obchodovanie s nimi začalo.
Niektorí analytici vyslovili obavy z nejasných pomerov vo vedení koncernu a v jej dcérskej firme automobilke Kia. Koncern ako celok má na juhokórejskom exporte 7-% podiel.
Čung je najstarším zo synov, ktorí prežili svojho otca, zakladateľa firmy Hyundai Čung Dži-junga. Ten založil podnik Hyundai Group v roku 1947 a o 20 rokov neskôr vytvoril aj Hyundai Motor. Čung Mong-ku prevzal kontrolu nad koncernom od svojho strýka Čung Se-junga v roku 1999.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:04