StoryEditor

EK chce regulovať používanie pesticídov

13.07.2006, 13:39
Autor:
SITASITA

Európska komisia (EK) schválila návrh novej direktívy na reguláciu používania pesticídov v poľnohospodárstve. Súčasťou direktívy by mal byť celoeurópsky zákaz rozprašovania pesticídov z lietadiel, uviedol eurokomisár pre životné prostredie Stavros Dimas. Direktíva, ktorú ešte musia schváliť Európsky parlament aj členské štáty Európskej únie (EÚ), obsahuje množstvo opatrení, vrátane vzdelávania poľnohospodárov o používaní pesticídov, zavedenia systému certifikátov pre zariadenia používané na ich aplikáciu, ako aj obmedzení používania týchto látok v istých oblastiach.
Pesticídy sa používajú na likvidáciu buriny a škodcov, podľa EK však môžu ohroziť aj zdravie ľudí. Ich používanie je nutné regulovať z hľadiska ochrany životného prostredia, pôdy a zdrojov pitnej vody, uviedol komisár. Nová direktíva by podľa EK mala tiež zaväzovať členské štáty, aby na istých miestach, ako sú parky, školy, či nemocnice, úplne zakázali používanie pesticídov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:25