StoryEditor

Vstup 3. operátora vyvolá tlak na ceny a kvalitu služieb

20.12.2006, 08:40
Autor:
TASRTASR
Telekomunikačný úrad SR očakáva, že vstup 3. mobilného operátora na trh SR vo februári 2007 vyvolá tlak na skvalitňovanie služieb a znižovanie cien.

Telekomunikačný úrad (TÚ) SR očakáva, že vstup 3. mobilného operátora na trh SR vo februári 2007 vyvolá tlak na skvalitňovanie služieb a znižovanie cien. Na začiatku svojho pôsobenia bude operátor poskytovať služby na základe zmluvy o národnom roamingu a približne o mesiac neskôr aj prostredníctvom vlastnej GSM siete. V polovici roka začne prevádzkovať aj sieť UMTS.
Z ďalších významných udalostí očakáva úrad aj začatie obchodovania s frekvenciami, ktoré od januára umožní zákon o elektronických komunikáciách. Prevod frekvencií bude schvaľovať TÚ SR a pri jeho prevode nesmie dôjsť k narušeniu súťaže na trhu.
Medzi významné januárové udalosti sa zaradí spoplatnenie práva využívať frekvencie aj rozhlasovým a televíznym staniciam, ktoré boli zo zákona doteraz od platieb oslobodené.
V priebehu roka 2007 TÚ zverejní výzvu na predkladanie ponúk do výberového konania na pridelenie frekvencií v pásme 26 GHz určených na budovanie pevných širokopásmových prístupových sietí. K dispozícii budú dva bloky frekvencií, jeden pre regionálne a druhý pre celoplošné pridelenie. Úrad predpokladá, že držitelia povolení vytvoria konkurenciu pri poskytovaní širokopásmového pripojenia.
TÚ SR zverejní aj výzvu na predkladanie ponúk do výberového konania na pridelenie frekvencií v pásme 28 GHz určených na budovanie infraštruktúry verejných elektronických komunikačných sietí.
V priebehu budúceho roka nadobudne účinnosť aj zákon o digitálnom vysielaní programových služieb a poskytovaní iných obsahových služieb prostredníctvom digitálneho prenosu. V súvislosti s novou legislatívou TÚ zverejní návrh všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorým určí technické podmienky prechodu z analógového na digitálne vysielanie. Predpis je jednou z podmienok na začatie výberových konaní na prevádzkovateľov digitálneho vysielania. Úrad následne začne výberové konania na prevádzkovateľov digitálneho vysielania. V rámci zabezpečenia kontinuálneho vysielania až do začatia riadneho vysielania predĺži TÚ SR povolenia na pilotný projekt terestriálneho digitálneho televízneho vysielania.
V nasledujúcom roku TÚ rozhodne o úprave cien za zostavenie a ukončovanie volaní v sieti Slovak Telekom a následne upraví referenčnú ponuku na prepojenie. Na základe požiadaviek trhu TÚ vstúpi do prebiehajúcich rokovaní o uvoľnenom prístupe k účastníckym vedeniam a prípadne rozhodne o zmene referenčnej ponuky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 13:54