StoryEditor

Švédska SCA už zhodnocuje svoju 1,5-miliardovú investíciu v Gemerskej Hôrke

21.11.2005, 12:47
Autor:
TASRTASR

Skúšobnú výrobu ultratenkých dámskych vložiek spustila v uplynulých dňoch vo svojom závode v Gemerskej Hôrke švédska spoločnosť Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA). Začala tak zhodnocovať svoju investíciu v hodnote približne 1,5 miliardy Sk.
Podľa finančnej riaditeľky slovenskej spoločnosti SCA Hygiene Products Anny Balážovej nový produkt bude vyrábať novozaložená sesterská spoločnosť SCA Hygiene Products Slovakia so sídlom v Gemerskej Hôrke. Tzv. "security fit" dámske hygienické vložky sa budú vyvážať najmä na trhy západnej Európy.
Spoločnosť pred realizáciou významnej investície požiadala slovenskú vládu aj o investičné stimuly vo výške 45 miliónov Sk. Keďže ale celý proces schvaľovania bol zdĺhavý a firma nemohla s investíciou dlhšie čakať, financie nedostala. Nový minister hospodárstva by však po nedávnom rozhodnutí vlády mal ešte o pridelení stimulov so SCA rokovať.
Sedem výrobných liniek, ktoré tento rok v Gemerskej Hôrke nainštalovali, by malo naplno vyrábať v polovici budúceho roka. Firma počíta s tým, že vďaka investícii sa zvýšia jej tržby na viac ako 5 miliárd Sk. Zvýši sa tiež zamestnanosť, a to asi na 500 ľudí.
Až 90 % hygienických potrieb spoločnosť vyváža. Asi polovicu na trhy západnej Európy, zvyšok do Ruska, na Ukrajinu, do Bulharska, Rumunska a Českej republiky. Špecifické inkontinentné výrobky najnovšie exportuje aj do Spojených štátov a Kanady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:59