StoryEditor

Akcionári Jukosu podali v USA žalobu a požadujú 3 milióny USD

01.02.2006, 18:03
Autor:
TASRTASR

Akcionári ruského energetického koncernu Jukos podali v USA spoločnú žalobu na ruský štát. Požadujú náhradu za straty, ktoré im vznikli v dôsledku daňových požiadaviek Ruska, ktoré Jukos takmer zruinovali a prinútili ho predať svoju hlavnú ťažobnú divíziu štátnej Rosnefti. Zástupcom ruskej vlády a plynárenského koncernu Gazprom rovnako ako ropnej spoločnosti Rosnefť bude písomná žaloba doručená v najbližších mesiacoch. Informoval o tom Tom Johnson, právny zástupca 12 žalujúcich akcionárov. Ruská vláda sa k žalobe podanej na súde vo Washingtone nevyjadrila. S reakciou sa počíta do apríla.
Súd by mal na jeseň predbežne rozhodnúť, či žalobu prijme. V takomto prípade sa konečné rozhodnutie dá očakávať až o niekoľko rokov, povedal Johnson. Dvanásti akcionári dokopy požadujú náhradu vo výške 3 miliónov USD, čo je v prepočte asi 92,5 milióna SKK. Celkovo podľa Johnsona prišli americkí akcionári Jukosu asi o 6 miliárd USD. Pretože Jukos bol kótovaný aj na newyorskej burze, advokát akcionárov vidí možnosť dostať prípad pred súd v USA.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 30,837 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:47