StoryEditor

EÚ by mala investovať do energetiky ročne 1 mld. eur

23.10.2006, 14:36
Autor:
SITASITA

Európska únia (EÚ) by mala podľa svojej stratégie pre udržateľnú, konkurencieschopnú a bezpečnú energiu v nasledujúcich dvadsiatich rokov každý rok investovať do odvetvia minimálne 1 mld. eur. Uviedol to v piatok na konferencii "Koncepcia rozvoja obce v tepelnej energetike - efektívne riešenie pre obyvateľov" europoslanec Vladimír Maňka. "Tieto investície sú naliehavo potrebné, kvôli splneniu dopytu a na výmenu starnúcej infraštruktúry," pokračoval Maňka.
Podľa neho o 20 až 30 rokov budú krajiny EÚ dovážať až 70 % energií, pričom v súčasnosti dovážajú 50 % energií. "Globálna potreba energií podľa výhľadu Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) do roku 2030 vzrastie o 60 %. Na uspokojenie tejto potreby bude treba 125 mil. barelov ropy denne. Súčasná produkcia je okolo 85 mil. barelov denne," doplnil Maňka. EÚ podľa jeho slov v súčasnosti dováža 77 % ropy potrebnej na pokrytie svojich energetických potrieb. "Do roku 2030 bude musieť EÚ dovážať až 94 % ropy, a to veľkú časť z politicky a ekonomicky nestabilných regiónov," vysvetlil potrebu spoločnej európskej stratégie pre udržateľnú, konkurencieschopnú a bezpečnú energiu Maňka. Únia v súčasnosti 6 % svojej spotreby pokrýva z obnoviteľných zdrojov. "EÚ chce zvýšiť do roku 2010 podiel energií vyrobených z obnoviteľných zdrojov na 12 %," dodal Maňka.
Európskou stratégiou by sa mal Európsky parlament zaoberať v novembri. "V januári budúceho roku predloží Európska komisia analýzu s názvom Strategický energetický prehľad a hlavy štátov EÚ by mali prijať akčný plán o spoločnej európskej energetickej politike v marci budúceho roku," povedal o ďalšom postupe únie Maňka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 08:38