StoryEditor

Zaostávajúci východ Slovenska dostáva zo štrukturálnych fondov menej ako západ

28.10.2005, 10:33
Autor:
TASRTASR

Zaostávajúci východ Slovenska dostal zo štrukturálnych fondov podľa augustových štatistík o 10 miliárd Sk menej než rozvinutejšia západná časť. O tom, ako zvrátiť nepriaznivý vývoj, ktorý naďalej prehlbuje regionálne rozdiely, diskutovali dnes s ministrom výstavby a regionálneho rozvoja Lászlóom Guyrovszkym predsedovia VÚC Prešovského a Banskobystrického kraja v Tatranskej Lomnici.
Minister vidí riešenie v aktívnejšom prístupe VÚC pri vytváraní zásobníkov projektov. Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík spresnil, že rokovali o postavení regionálnych samospráv v programovacom období 2007 až 2013. "Zhodli sme sa, že by malo byť úplne iné ako doteraz. Spôsob sme nenašli, ale to nebolo úlohou stretnutia. Dohodli sme sa, že budeme akceptovať návrh a napĺňať zásobník. Zároveň vznikne odborná skupina, ktorá sa bude zaoberať variantmi postavenia regionálnych samospráv v budúcom programovacom období."
Doterajší spôsob centrálneho rozhodovania VÚC neuspokojuje. Chcú presadiť regionálny systém prijímania pomoci z európskych fondov. Poukazujú na to, že väčšina krajín Európskej únie prijíma pomoc na základe regionálnych operačných programov. Tento systém sa osvedčil aj v krajinách V4.
Minister Gyurovszky na otázku novinárov, či VÚC môžu očakávať zmenu, odpovedal, že im "fandí", ale rozhodnutie o systéme v budúcom programovacom období nemožno očakávať skôr ako v januári či februári 2006, keď bude dostatok projektov. Súčasnú diskusiu považuje za prezentáciu možností. Pre TASR uviedol, že zvýhodnenie zaostávajúcich krajov vidí v sústredení pomoci na regióny mimo Bratislavy.
Chudík doplnil, že zásobník projektov existuje aj v súčasnosti, keďže mnohé neboli prijaté pre nedostatok financií. Projektov je vyše 6 400. Za spravodlivejší označil systém alokácie prostriedkov na regióny. "Akceptujeme však rozhodnutie a okamžite vieme dať do zásobníka projekty za 30 miliárd korún." Ocenil ústretovosť ministra pri zriadení odbornej komisie. Obdobie do januára až februára podľa neho umožní VÚC lepšie sa pripraviť, aby výsledkom bol istý koncenzus.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:45