StoryEditor

IBM bude pracovať na výraznom znížení spotreby elektriny počítačových centier

11.05.2007, 15:12
Autor:
TASRTASR

Najväčší svetový poskytovateľ technologických služieb, spoločnosť International Business Machines (IBM) si vytýčil cieľ výrazne znížiť spotrebu elektrickej energie počítačov a počítačových centier.
Ako uvádza agentúra DPA, "Projekt Big Green" si bude vyžadovať miliardové investície. Ročne by sa tak mala ušetriť zhruba 1 miliarda USD, v prepočte 24,829 miliardy SKK. Predovšetkým vo veľkých podnikoch a organizáciách s veľkými počítačovými zariadeniami narastá spotreba elektriny. Energetická efektívnosť je v tejto oblasti "kritickým faktorom", uvádza sa v správe IBM, pričom úsporný potenciál je tu enormný.
V priemerne veľkej počítačovej hale (2500 m2) by sa mohlo ušetriť až do 42 % elektrickej energie. To zodpovedá zníženiu emisií CO2 zhruba o 7 400 ton.
Na "zelenom" projekte IBM bude pracovať zhruba 850 špecialistov IBM, ktorí budú vyvíjať nové technológie a služby, aby tak pokryli rastúcu potrebu energetickej úspornosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:57