StoryEditor

MF nesúhlasí s poukazovaním dane aj príbuzným na dôchodku

26.12.2006, 12:06
Autor:
SITASITA
Ministerstvo financií SR nesúhlasí s poslaneckým návrhom novely zákona o dani z príjmov, ktorou sa majú rozšíriť možnosti na poukazovanie časti zaplatenej dane aj rodičom na dôchodku.

Ministerstvo financií (MF) SR nesúhlasí s poslaneckým návrhom novely zákona o dani z príjmov, ktorou sa majú rozšíriť možnosti na poukazovanie časti zaplatenej dane aj rodičom na dôchodku. Skupina poslancov za KDH navrhuje, aby sa umožnila daňová asignácia inej osobe, v tomto prípade rodičovi, ktorý je poberateľom starobného či invalidného dôchodku. Výška takto poukázanej dane by mala predstavovať 1,5 tis. Sk za rok.
Návrh je podľa poslancov KDH výrazom medzigeneračnej solidarity zamestnaných detí so svojimi rodičmi. Podľa rezortu financií by však novela neumožnila osobám s nízkymi príjmami poukázať stanovenú čiastku, pretože ich daňová povinnosť je nižšia ako navrhovaných 1,5 tis. Sk. "Z uvedeného vyplýva, že medzigeneračnú solidaritu by mohli prejaviť len daňovníci s vyššími príjmami," uvádza ministerstvo. Predkladaný poslanecký návrh podľa ministerstva teda nerieši prípady, kedy daň nedosiahne 1,5 tis. Sk, ani ako by sa preukazoval príbuzenský vzťah medzi daňovníkom a prijímateľom dane. Daňovej správe by sa tiež podľa rezortu financií zvýšili náklady na evidenciu, spracovanie a poukázanie zaplatenej dane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:03