StoryEditor

Väčšina nemeckých podnikov je proti odstaveniu jadrových elektrární

29.03.2006, 11:27
Autor:
TASRTASR

Pred nemeckým summitom o rozvoji energetiky v krajine sa drvivá väčšina podnikov vyslovila proti odstaveniu jadrových elektrární. Summit uskutoční nemecká spolková vláda 3. apríla a zúčastní sa na ňom aj kancelárka Angela Merkelová.
Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) uskutočnila prieskum v 1 100 podnikoch, z ktorých sa 70 % vyslovilo za pokračovanie výroby elektrickej energie v jadrových zariadeniach. Ich odstavenie považujú za nerozumné a sú za to, aby sa "minimálne predĺžilo obdobie ich prevádzkovania".
Na summite o energetickom sektore sa zúčastní 30 predstaviteľov politiky a hospodárstva. Prezident DIHK Ludwig Braun opakoval svoju požiadavku, aby sa "zrušilo svojvoľné skrátenie dĺžky využívania jadrových elektrární". O postupnom odstavení nemeckých jadrových elektrární rozhodla predchádzajúca nemecká vláda, zložená zo sociálnych demokratov a Zelených. Kancelárka chce aj summitom presadiť zmenu tejto koncepcie, ktorú aj naďalej podporujú sociálni demokrati, jej terajší partneri vo veľkej koalícii.
Spolková vláda musí do konca roka predložiť kompaktnú koncepciu rozvoja nemeckej energetiky, v súlade s ktorou budú môcť plánovať podniky svoje investície.
Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:01