StoryEditor

Rosnefť kúpila aj posledné rafinérske aktíva skrachovaného Jukosu

10.05.2007, 11:14
Autor:
TASRTASR

Štátom kontrolovaný ropný koncern Rosnefť kúpil posledné produkčné a rafinérske aktíva skrachovaného Jukosu. Za divíziu Samaraneftegaz zaplatil 165,5 miliardy RUB, v prepočte 159,2 miliardy SKK.
Dnešná kúpa je poslednou so série akvizícií, ktoré premenili Rosnefť na skutočný energetický gigant. So Samaraneftegazom získal koncern produkčnú kapacitu 200 000 barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo znamená, že jeho súčasná produkčná kapacita predstavuje 2,1 milióna barelov denne. A ak sa Rosnefti podarí zvýšiť ťažbu divízií Samaraneftegaz a Tomsknefť na úroveň pred začatím kampane proti Jukosu pre daňový nedoplatok, čoskoro by spoločnosť mala pumpovať v priemere 2,3 milióna barelov denne. Rosnefť sa bude v konkurenčnom boji s holandsko-britským koncernom Royal Dutch Shell a rusko-britskou spoločnosťou vedenou koncernom BP snažiť získať aj sieť 537 čerpacích staníc.
Tohtotýždňové aukcie definitívne spečatia koniec existencie Jukosu, ktorý bol kedysi považovaný za najlepšie fungujúcu a najtransparentnejšiu ruskú spoločnosť. Koncern skrachoval pre daňový nedoplatok asi 30 miliárd USD, v prepočte 744,15 miliárd SKK. Jeho bývalý vlastník Michail Chodorkovskij bol odsúdený na osem rokov väzenia za podvod a daňové úniky.
Prezident Vladimir Putin a iní ruskí predstavitelia zľahčovali celú záležitosť slovami, že ide o zaslúženú očistu zhnitého obchodného impéria. Väčšina odborníkov však za procesmi videla úplne inú motiváciu. Chodorkovskij, ktorý bol kedysi považovaný za najbohatšieho Rusa, totiž financoval ruskú opozíciu. Preto Kremeľ udusil jeho osobné politické ambície.
Jukos podľa odborníkov doplatil na premenu postavenia Kremľa. Pokiaľ bol v 90. rokoch minulého storočia iba pasívnym pozorovateľom, v ostatných rokoch prevzal kontrolu rovnako v oblasti politiky aj ekonomiky. Naopak, pád Jukosu pomohol k obrodeniu Rosnefti, kde v kresle predsedu predstavenstva sedí personálny tajomník prezidentskej kancelárie Igor Sechin. Potom ako Rosnefť po vynútenej aukcii v decembri 2004 získala hlavnú produkčnú divíziu Jukosu Juganskneftegaz, sa doslova cez noc stala veľkým hráčom na ropnom trhu,.
V doterajších tohtoročných aukciách Rosnefť získala časť vlastných akcií, ktoré vlastnil Jukos, za cenu o 10 % nižšiu, ako bola jej burzová hodnota. Minulý týždeň kúpila Rosnefť divíziu Tomsknefť s produkčnou kapacitou 230 000 barelov ropy denne a niektoré rafinérie Jukosu. Rosnefť tak predbehla Lukoil sa stala sa najväčšou ropnou spoločnosťou v Rusku. Štát v súčasnosti kontroluje viac ako 40 % ruskej produkcie ropy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:47