StoryEditor

Jahnátek: Na potenciálneho záujemcu o akcie Transpetrolu budeme mať 4 požiadavky

07.08.2006, 17:51
Autor:
TASRTASR

Prioritou slovenskej vlády zostáva spätné odkúpenie 49 % akcií Transpetrolu tak, aby štát mohol disponovať 100-% podielom akcií Transpetrolu. "Pokiaľ sa s Yukos Finance nedohodneme na odkúpení akcií, budeme mať na potenciálneho uchádzača štyri základné požiadavky," uviedol dnes minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek po rokovaní s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.
"Ten, kto požiadavky splní, bude mať aktuálnu šancu stať sa strategickým partnerom pre SR v Transpetrole," vysvetlil minister a dodal, že požiadavky nezverejní vzhľadom na to, že sú predmetom obchodných rokovaní.
V médiách už mená niektorých záujemcov boli spomínané a ako Jahnátek pripomenul, ide o poľskú spoločnosť PERN, české ČEPRO, maďarský MOL, Slovnaft a dve ruské spoločnosti Gazpromnefť a Russnefť. Záujemcov by Jahnátek rozdelil do troch skupín. "Sú to záujemcovia, ktorí intenzívne rokujú so slovenskou stranou a s Yukos Finance, potom sú to tí, ktorí sa sústreďujú na názor Jukosu a nakoniec tí, ktorí síce deklarujú svoj záujem, ale nerokujú so žiadnou stranou," vysvetlil minister.
Okrem stavu rokovania o Transpetrole minister oboznámil prezidenta aj s rizikami tejto transakcie.
Balík 49 % akcií Transpetrolu v roku 2002 kúpil Jukos - od 1. augusta v konkurze - za 74 miliónov USD, v prepočte 2,2 miliardy SKK. Podiel v Transpetrole však nepatrí ruskej centrále Jukosu, ale jeho holandskej dcére Yukos Finance. Vzhľadom na túto skutočnosť sa môže obchodná transakcia uskutočniť aj po vyhlásení bankrotu Jukosu moskovským súdom. Slovenským úsekom ropovodu Družba sa prepravuje ročne približne 20 miliónov ton ropy. Ropovod bol sprevádzkovaný v roku 1964 a jeho celková dĺžka je viac ako 5 000 kilometrov.
(1 USD = 29,672 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:24