StoryEditor

Ropovod obchádzajúci Bielorusko do polovice roku 2008

13.02.2007, 16:20
Autor:
SITASITA

Rusko môže vybudovať za menej ako 18 mesiacov ropovod, ktorý by obišiel Bielorusko a zabezpečil spoľahlivé dodávky ropy priamo do Európy cez Baltické more. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Londýne Semjon Vajnštok, šéf ruského monopolného prepravcu ropy, spoločnosti Transnefť. Nový ropovod by mohol prepravovať 1 mil. barelov ropy denne.
Projekt už schválilo ruské ministerstvo energetiky a čaká sa na súhlas vlády. "Ak sa vláda rozhodne pre nový ropovod, časový plán výstavby bude prísny, v súlade so štandardmi firmy Transnefť," povedal Vajnštok poukazujúc na rýchlu implementáciu niektorých predchádzajúcich projektov spoločnosti.
Idea projektu nového ropovodu sa objavila pred mesiacom po cenovom konflikte medzi Ruskom a Bieloruskom, ktorý vyústil do dočasného zastavenia dodávok ropy z Ruska cez Bielorusko do Nemecka, Poľska, Maďarska, Slovenska a ČR. Po obnovení dodávok Transnefť navrhol vybudovať ropovod, ktorý by zvýšil dodávky ropy z ruského prístavu Primorsk, ktorý už v súčasnosti exportuje približne 1,5 mil. barelov ruskej ropy denne.
Mnohí analytici sa domnievajú, že ropovod Družba, ktorý prechádza aj cez územie SR, sa po vybudovaní obchvatu do prístavu Primorsk prestane používať. Vajnštok však uviedol, že časť exportu ďalej pôjde touto cestou, avšak podrobnosti neuviedol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:39