StoryEditor

Rusko zvýši na budúci rok Ukrajine cenu plynu asi o 42 %

30.08.2006, 09:35
Autor:
TASRTASR

Ukrajinská vláda sa pripravuje na zvýšenie cien plynu importovaného z Ruska od nového roku asi o 42 %. Ukrajinská vláda je pripravená na akceptovanie zvýšenia ceny za 1 000 kubických metrov (m3) z 95 USD, v prepočte 2 809 SKK, na 135 USD. Uviedol to hovorca prvého vicepremiéra ukrajinskej vlády Mykolu Azarova Vitalij Lukjančenko.
Ukrajina dúfala, že sa jej podarí udržať cenu 95 USD za 1 000 m3 plynu na 5 rokov aj vzhľadom na to, že vlani jej Moskva cenu plynu zvýšila dvakrát. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom prebiehajú, ale Ukrajinci sa nespoliehajú na to, že sa im podarí dosiahnuť pre nich dobrú dohodu.
Azarov uviedol, že Kyjev je schopný zvládnuť akékoľvek zvýšenie cien plynu po tom, ako vláda odložila 3 miliardy hrivien, v prepočte 17,7 miliardy SKK do stabilizačného fondu, z ktorého bude hradiť niektoré nepredvídané výdavky štátu.
Ukrajinský minister energetiky Jurij Bojko dnes povedal, že Ukrajina zaručuje, že na jej území a z jej viny nedôjde v nasledujúcom zimnom období k narušeniu dodávok plynu západným odberateľom.
K nelegálnemu odberu plynu došlo na Ukrajine v januári tohto roku, čo vyvolalo konflikt medzi Moskvou a Kyjevom a viedlo k ruskému embargu zásobovania Ukrajiny plynom.
Gaz Ukraine, dcéra štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz, začala dnes odpájať od svojej rozvodnej siete teplárne kyjevskej teplárenskej spoločnosti Kievenergo, lebo jej dlhuje za odobratý plyn 66 miliónov hrivien. Zdražovanie dovážaného plynu vedie ukrajinské plynárenské spoločnosti k tvrdšiemu postupu voči svojim dlžníkom.
Informovala o tom AP.
(1 USD = 29,567 SKK; 1 UAH = 5,914 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 05:19