StoryEditor

USA sú nespokojné so 63 svojimi obchodnými partnermi

04.04.2007, 11:35
Autor:
TASRTASR
USA majú výhrady voči svojim 60 hlavným obchodným partnerom, lebo proti americkým podnikom uplatňujú rozličné diskriminačné opatrenia. Uvádza to obchodná splnomocnenkyňa USA Susan Schwabová vo svojej správe Kongresu.

Spojené štáty majú výhrady voči svojim 60 hlavným obchodným partnerom, lebo proti americkým podnikom uplatňujú rozličné diskriminačné opatrenia. Uvádza to obchodná splnomocnenkyňa USA Susan Schwabová vo svojej správe Kongresu.
Prekážky sa americkým firmám stavajú do cesty nielen pri predaji produkcie, ale aj v úsilí investovať. Jedným z najväčších problémov však zostáva produktové pirátstvo v Číne. Ak Peking nepodnikne nič na nápravu situácie, Spojené štáty sa budú sťažovať na Čínu vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO).
Schwabová v správe konkrétne uvádza, že USA budú pokračovať v boji proti subvenciám, ktoré dostáva európsky výrobca dopravných lietadiel Airbus.
V minulom roku sa dosiahli početné úspechy v rozvoji svetového obchodu. Patrí medzi ne napríklad vstup Vietnamu do WTO. Mnohé z problémov však zostávajú. USA pokladajú za porušovateľa zásad nehateného obchodu s americkými podnikmi aj EÚ ako celok.
V nasledujúcom období sa americká obchodná splnomocnenkyňa zameria na rokovania s Čínou o ochrane intelektuálneho vlastníctva v celom rozsahu. Okrem toho bude rokovať aj o nepovolených subvenciách vlády stredne veľkým čínskym podnikom a bude žiadať nápravu situácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:49