StoryEditor

V Rusku budú reštrukturalizovať podniky vojenského priemyslu

07.02.2006, 11:25
Autor:
TASRTASR

V ruskom vojenskom priemysle dôjde v nasledujúcich piatich rokoch k silnej koncentrácii riadiacich štruktúr. Informoval o tom zástupca šéfa Rospromu, organizácie, ktorej podliehajú všetky zbrojárske podniky, Stanislav Puginskij na moskovskej konferencii o budúcnosti rezortu. V súčasnosti v ňom pôsobí 175 samostatných podnikov a 428 otvorených akciových spoločností. V roku 2010 sa skončí reorganizácia sektora, v ktorom zostane 40 až 45 silných firiem.
Puginskij spresnil, že ruské zbrojovky by mali mať podobnú štruktúru ako západoeurópsky EADS, ktorý sa stal aj hlavným akcionárom výrobcu lietadiel Airbus.
Vlani vyviezlo Rusko zbrane, vojenské zariadenia a bojové lietadlá za 5,1 miliardy USD, v prepočte takmer 160 miliárd SKK. Exportný výkon sektora zostal na úrovni predvlaňajška.
Jednou z hlavných úloh nových organizačných štruktúr v odvetví bude rýchla modernizácia jeho výrobnej základne. Ruské zbrojovky vyrábajú s technológiami, ktorých vývoj bol skončený okolo roku 1993. Reorganizácia zbrojoviek by mala viesť aj k ziskovej produkcii. K technologickým zmenám v zbrojárskych podnikoch by mal prispieť aj prílev súkromného kapitálu. Rezort však zostane naďalej pod kontrolou ruskej vlády.
Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.
(1 USD = 31,167 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:28