StoryEditor

Fed ponechal kľúčové úroky nezmenené na 5,25 %

10.05.2007, 09:18
Autor:
TASRTASR

Kľúčové úroky v USA zostávajú nezmenené na úrovni 5,25 %. Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) americkej centrálnej banky Fed tak v stredu napriek výrazne oslabenej konjunktúre po 7. raz za sebou potvrdil platnú sadzbu pre jednodňové peniaze. Fed ani nenaznačil možnosť zníženia úrokov v blízkej budúcnosti, hoci mnohí experti to očakávali.
Fed rozhodnutie nezmeniť úroky odôvodnil tým, že ekonomika bude pravdepodobne v priebehu tohto roka miernym tempom expandovať. Pri spotrebiteľských cenách zostáva jadrová inflácia - miera zdražovania bez potravín a energie - "mierne zvýšená".
Americká ekonomika podľa prvého odhadu vzrástla v 1. štvrťroku 2007 na ročnej váze iba o 1,3 %, čo bolo najpomalšie tempo za ostatné štyri roky. Vyššie ceny energií však v marci infláciu v USA výrazne zvýšili: spotrebiteľské ceny, sezónne očistené, sa vyšplhali počas mesiaca o 0,6 %. Ročná miera zdražovania tak poskočila na 2,8 %. Bez cien potravín a energie je ročná inflácia 2,5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:11