StoryEditor

Novým šéfom košického letiska sa stal Michael Fazekas

19.10.2006, 15:26
Autor:
SITASITA

Novým predsedom predstavenstva Letiska Košice - Airport Košice, a.s. sa stal Michael Fazekas, ktorý bol vedúcim projektu konzorcia TwoOne. Rozhodlo o tom štvrtkové valné zhromaždenie letiska. Za ďalších členov predstavenstva bola zvolená Marta Horváthová, ktorá niekoľko rokov zastávala funkciu riaditeľky letiska a tretím novovymenovaným členom predstavenstva sa stal Marián Slivovič, ako zástupca ďalšieho z členov konzorcia, private equity skupiny Penta. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca Penty Martin Danko, na valnom zhromaždení bola vymenovaná aj nová dozorná rada, na čele ktorej je predseda Karin Zipperer a ďalších osem členov. "Naši ľudia dosledujú, aby letisko profitovalo," povedal na štvrtkovej tlačovej besede minister dopravy Ľubomír Vážny. Zároveň je presvedčený, že košické letisko ako posledný bod Schengenu bude mať obrovský význam, aj keď jeho kapacita je obmedzená okolím.
Ako ďalej dodal Danko, ukončenie privatizačného procesu je naplánované na 25. októbra tohto roka. "Ide o tzv. closing, v rámci ktorého sa podpíšu zmluvy o prevedení akcií na investora," vysvetlil Danko. Zároveň dodal, že v najbližšej dobe vypracuje majoritný akcionár letiska, konzorcium TwoOne, konkrétny manažérsky zámer. Ten bude obsahovať konkrétne kroky rozvoja letiska. "Investície, ktoré sme prezentovali, dodržíme. Ide o záväzok," vysvetlil Danko. TwoOne sa zaviazalo na letisku preinvestovať do roku 2015 viac ako 910 mil. Sk, z toho 415,6 mil. Sk by mali byť garantované investície. Podľa ministra dopravy bude nutné na letisku zainvestovať do terminálu pre cestujúcich z krajín, ktoré nie sú členmi Schengenskej dohody. Tento terminál je podľa Vážneho v horšom technickom stave. "Na košickom letisku nebudú také významné investície ako v Bratislave," dodal Vážny.
Konzorcium TwoOne zaplatilo za 66 % akcií 900 mil. Sk a peňažný vklad v čiastke 380 mil. Sk, o ktorý sa zvýšilo základné imanie letiska. Jedným z plánov konzorcia je prilákať na košické letisko čo najviac leteckých spoločností, ktoré by lietali do čo najväčšieho počtu destinácií. Konzorcium plánuje zvýšiť do piatich rokoch počet cestujúcich na zhruba 900 tisíc ročne. V minulom roku pritom košické letisko vybavilo necelých 270 tis. pasažierov. Podľa predstaviteľov Penty nie je pri košickom letisku veľmi veľký potenciál vybudovať v jeho okolí administratívne budovy či hotely, vzhľadom na to, že je dosť vzdialené od mesta, avšak potenciál vidia napríklad v budovaní logistických centier.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:45