StoryEditor

Fico a Šramko rokovali s vedením ECB

26.04.2007, 18:45
Autor:
TASRTASR
Európska centrálna banka pozorne sleduje vývoj na Slovensku v súvislosti s jeho ambíciou vstúpiť do eurozóny. ECB víta každého člena, ktorý splní podmienky na prijatie a nemá voči žiadnej z nových krajín iný prístup.

Uviedol to dnes po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom, šéfom slovenskej diplomacie Jánom Kubišom a guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Ivanom Šramkom prezident ECB Jean-Claude Trichet v sídle ECB vo Frankfurte.
"Rokovanie s prezidentom ECB malo formálnu časť, kde sme ho informovali o vývoji slovenskej ekonomiky a o výhľade plnenia maastrických kritérií. Poskytli sme mu výhľad Národnej banky Slovenska v poslednej strednodobej prognóze, ktorý sme prezentovali na poslednom zasadnutí bankovej rady," povedal po stretnutí guvernér NBS.
Šramko objasnil, že ECB a Európska komisia budú hodnotiť, či Slovensko splnilo harmonogram kritérií v marci, respektíve v apríli budúceho roku. "Naša prognóza však hovorí o tom, že harmonizovaný index, ktorý je priemerom 12-mesačnej inflácie, by sme mohli splniť do leta tohto roku, ale samozrejme, že oficiálne hodnotenie bude týmito štruktúrami urobené v 2. štvrťroku 2008." Pripomenul, že NBS pravidelne prezentuje, ako plní kritériá prijatia. "Pokiaľ nenastanú výrazné zmeny v takom externom prostredí, ako je ropa, komodity, dolár a podobne, tak môžeme od leta prezentovať, že Slovensko plní kritérium na báze 12-mesačného priemeru," zdôraznil ďalej guvernér NBS.
Premiér Fico v sprievode guvernéra NBS Šramka a ministra zahraničných vecí Kubiša následne z finančného centra hesenského Frankfurtu odleteli do Berlína, kde sa stretnú so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:18