StoryEditor

Rusko ani v tomto roku nedosiahne cieľ v poklese inflácie pod 10 %

16.03.2006, 12:03
Autor:
TASRTASR

Pokles inflácie na 8,5 %, ktorý by mala ruská federálna vláda podľa zákona o štátnom rozpočte dosiahnuť svojou politikou v tomto roku, je už teraz nereálny. Uviedol to švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung. V prvých dvoch mesiacoch tohto roka rast inflácie dosiahol 4,1 % a v prvom štvrťroku bude úroveň spotrebiteľských cien v Rusku najmenej o 5 % vyššia, než na konci minulého roka. Analytici z tohto vývoja odhadujú, že ceny v Rusku do konca decembra vzrastú najmenej o 11 %. Vlani bola miera inflácie 10,9 % a v roku 2004 viac ako 11,7 %.
Inflácia v Rusku za ostatné tri roky zaznamenala 39,9-% vzostup. Jej hnacím motorom sa stal úspech v zahraničnom obchode, predovšetkým vzostup cien ropy, plynu a ostatných surovín na svetovom trhu.
Ministerstvo financií v úsilí o obmedzenie peňazí v obehu navrhuje súbor úsporných opatrení. Parlament by nemal dodatkami k schválenému rozpočtu zvyšovať vládne výdavky. Do stabilizačného fondu krajiny by sa mali odvádzať nielen prostriedky z exportu ropy, ale aj tie finančné prostriedky, ktoré sa získavajú za vývoz plynu, spracovaných ropných produktov a surovín nad cenu, určenú ako limitnú v štátnom rozpočte v tom-ktorom roku. Podľa návrhu ministra financií Alexeja Kudrina by výdavky štátneho rozpočtu mali medziročne rásť nižším tempom než je v rovnakom období rast ekonomiky.
Ministerstvo sa chce vzdať aj 50-% zisku centrálnej banky krajiny, ktorý sa teraz odvádza do štátneho rozpočtu. Mal by sa zrušiť štátny monopol na dovoz potravín a na ich predaj. Ruské podniky by mali byť prinútené, aby splácali svoje zahraničné dlhy - a nie aby prijímali nové.
Informoval o tom švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 17:27