StoryEditor

Tribunál zatkol bývalého vodcu Červených Kmérov

19.11.2007, 07:34
Autor:
SITASITA

Bývalého vodcu Červených Kmérov Khieua Samphana v pondelok zatkol tribunál pre kambodžskú genocídu podporovaný OSN. Informoval o tom hovorca tribunálu Reach Sambath, pričom neposkytol podrobnosti o obvineniach voči zadržanému. "Zatkli ho a priviedli pred tribunál," uviedol hovorca pre tlačovú agentúru AFP. Podľa svedkov bývalú hlavu štátu kmérskeho režimu vyviedlo z nemocnice v kambodžskej metropole Phnom Pénh okolo 30 ozbrojených príslušníkov bezpečnostných síl a odviezli ho v policajnom konvoji.
Samphana hospitalizovali v stredu na príkaz premiéra Huna Sena, ktorý vyjadril obavy, že v prípade jeho smrti by pripisovali zodpovednosť vláde. Ako uviedla Samphanova manželka Sor Socheat, 76-ročný líder mal abnormálne vysoký krvný tlak, hoci testy v nemocnici Calmette neodhalili žiadnu bezprostrednú hrozbu. Khieu Samphan je posledným zadržaným spomedzi piatich vysokých predstaviteľov kmérskeho režimu, ktorých v súčasnosti vyšetruje tribunál pre genocídu.
Asi dva milióny ľudí zomreli od hladu a vyčerpania alebo bolo popravených počas vlády Červených Kmérov v období 1975 až 1979, ktorí zrušili náboženstvo, školy a menu a vyhnali do vyhnanstva milióny ľudí na odľahlých farmách, kde mali vytvoriť agrárnu utópiu. Líder Červených Kmérov Pol Pot zomrel v roku 1998. Jeho zástupcu Nuona Cheu a Ducha, ktorí viedli smutne známe centrum mučenia Tuol Sleng, už tribunál zatkol. Tribunál začal svoje pôsobenie minulý rok po desaťročí rokovaní medzi OSN a kambodžskou vládou. Procesy sa očakávajú v roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 05:33