StoryEditor

Raketoplán Endeavour v detailnom 3D

06.08.2007, 17:37
Zaujíma vás, ako to vyzerá v okolí štartovacej rampy raketoplánu pred jeho štartom? Ako vyzerá Endeavour pár dní pred svojim štartom na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS? Microsoft v spolupráci s NASA nám prináša unikátne zábery, ktoré túto túžbu splnia.

Ešte v minulom roku predstavil Microsoft softvérovú technológiu PhotoSynth, ktorá dokáže z niekoľko desiatok fotografií zhotoviť akýsi trojrozmerný objekt, ktorý si je možné z každej strany poprehliadať. Práve na tejto softvérovej technológií je postavený i najnovší projekt vyvinutý v spolupráci s NASA, ktorý dovoľuje všetkým užívateľom internetu možnosť prezrieť si raketoplán Endeavour na štartovacej rampe a okolie Kennedyho vesmírneho centra na Floride pred tohtotýždňovým štartom na ISS. Odlet raketoplánu je stanovený na zajtrajší deň (7. august 2007).

Vďaka technológii PhotoSynth si je možné prezrieť raketoplán a okolie naozaj z každého uhla, dokonca veľmi detailne. Návštevník virtuálnej prechádzky si tak môže obzrieť napríklad i obrovskú guľovú nádrž s tekutým vodíkom, ktorý slúži ako kryogénne palivo pre hlavné motory raketoplánu. Nádrž udržiava teplotu vodíka na úrovni -182 stupňov Celzia. Pozorné oko zazrie i mohutné vozidlo, ktoré transportovalo raketoplán na štartovaciu rampu. Pokiaľ vás vždy zaujímala z čoho pozostáva štartovacia rampa, ako to vyzerá v dolnej či hornej časti raketoplánu navštívte stránku http://media.labs.live.com/photosynth/nasa/default.htm a riaďte sa pokynmi na obrazovke. Najskôr si prehliadač nainštaluje modul PhotoSynth potrebný pre spustenie aplikácie. Následná orientácia v aplikácií je veľmi intuitívna – postačí naň myška.

 

Na stránke http://spaceworld.msnbc.com si môžete podobným spôsobom pozrieť i ďalšie zaujímavosti NASA. Napríklad návrat raketoplánu Atlantis zo svojej misie STS-117 22. júna 2007, Vehicle Assembly Building, čiže montážnu budovu raketoplánov NASA na Floride, ktorá sa svojimi rozmermi radí medzi najobjemnejšie budovy na svete alebo pohľad do interiérov tejto budovy, v dobe, keď bol skladaný Endeavour.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:36