StoryEditor

Rozdelenie Kosova by bolo pre Verhagena prijateľné

28.08.2007, 11:32
Autor:
SITASITA

Egypt v utorok kritizoval izraelského predstaviteľa za jeho výroky o údajnej pasivite egyptských úradov v boji proti pašovaniu zbraní pre palestínskych militantov v Pásme Gazy. Takéto výroky ignorujú skutočný stav vecí, keďže Egypt vytrvalo bojuje proti pašovaniu, uvádza sa vo vyhlásení egyptského ministerstva vnútra. Cieľom podobných neakceptovateľných výrokov je podľa Egypta oslabiť jeho rolu v regióne.
Izraelský minister pre vnútornú bezpečnosť Avi Dichter v pondelok vyhlásil, že z Egypta prichádzajú do Gazy tony zbraní a výbušnín. Vládu v Káhire obvinil, že proti pašovaniu nezasahuje, pretože jej vraj vyhovuje posilňovanie hnutia Hamás, ktoré v polovici júna ovládlo Pásmo Gazy. Znepokojenie nad rastúcim množstvom zbraní, ktoré Hamás získava z Egypte, vyjadrila počas víkendu aj izraelská tajná služba Šin Beth. Podľa jej odhadov dorazilo do Pásma Gazy z Egypta iba v auguste 13 ton výbušnín a 150 protitankových striel.
Egypt sa od hnutia Hamás oficiálne dištancuje. Vláda v Káhire Hamás verejne odsúdila za násilné ovládnutie Pásma Gazy a postup militantného hnutia označila za "prevrat voči legitimite".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:56