StoryEditor

Venezuelská opozícia vyzýva do boja proti Chávezovej reforme

17.08.2007, 09:08
Autor:
SITASITA

Venezuelská opozícia plánuje spustiť celonárodnú kampaň proti navrhovanej reforme ústavy z dielne lavicového prezidenta Huga Cháveza. Reforma by totálne koncentrovala moc v rukách prezidenta a znamenala by rozklad demokracie, vyhlásil vo štvrtok predseda hlavnej opozičnej strany Manuel Rosales.
"Pôjdeme od mesta k mestu a budeme mobilizovať ľudí, aby čelili tomuto pokusu o ústavný prevrat," povedal Rosales. Ústavná reforma nie je potrebná, to čo ľudia chcú je, aby sa platná ústava dodržiavala, zdôraznil Rosales.
Hugo Chávez predniesol v stredu na pôde Národného zhromaždenia zásadný prejav, v ktorom načrtol svoju víziu ústavných zmien. Novú ústavu chápe ako súčasť plánu na vybudovanie "novej spoločnosti", ktorá má milióny Venezuelčanov vyslobodiť z chudoby. Medzi najradikálnejšie návrhy patrí rozšírenie funkčného obdobia prezidenta zo šesť rokov na sedem ako aj možnosť hlavy štátu uchádzať sa neobmedzene o znovuzvolenie. Chávez chce tiež posilniť moc ústrednej vlády a zrušiť nezávislosť centrálnej banky, čo podľa neho umožní miliardové investície do sociálnych programov. Reforma tiež predpokladá skrátenie pracovného dňa na šesť hodín a vytvorenie "ľudových milícií" ako osobitnej zložky armády.
Prezident a jeho spojenci majú v parlamente istú väčšinu a možno očakávať, že Národné zhromaždenie schváli Chávezovu reformu v priebehu niekoľkých mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:35