StoryEditor

Solana príde rokovať s Albáncami i Srbmi

07.02.2007, 12:58
Autor:
SITASITA

Šéf Európskej únie pre zahraničnú politiku Javier Solana navštívi v stredu Kosovo, aby s lídrami kosovských Albáncov prediskutoval plán Organizácie Spojených národov o riešení budúceho štatútu spornej srbskej provincie. Počas svojej krátkej návštevy sa Solana plánuje zastaviť aj v Belehrade, kde by sa mal stretnúť so srbskými predstaviteľmi, ktorí plán OSN minulý týždeň jednoznačne odmietli.
Plán, ktorý vypracoval osobitný splnomocnenec OSN Martti Ahtisaari, vyvolal v Srbsku odmietavé reakcie politikov, médií aj občanov. Hoci o nezávislosti Kosova v Ahtisaariho správe nie je žiadna zmienka, podľa srbských politikov a médií sa dá však v návrhu vystopovať medzi riadkami. Podľa srbského prezidenta Borisa Tadiča plán "otvára cestu k nezávislosti" Kosova, ktoré Srbsko považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho územia a ako prezident ho nikdy nebude akceptovať. Premiér Vojislav Koštunica označil správu za "nelegitímnu".
Ahtisaariho plán síce nehovorí o samostatnosti tejto provincie, no priznáva jej právo mať vlastnú ústavu, vlajku, hymnu i armáda, byť členom medzinárodných organizácií či uzatvárať medzinárodné zmluvy. V návrhu sa píše o "medzinárodne kontrolovanej štátnosti Kosova". Plán vyzýva na vytvorenie "multietnického Kosova, ktoré si bude samé vládnuť demokraticky a podľa zákona". Zdôrazňuje nutnosť ochrany práv jednotlivých komunít Kosova a ich členov, nevyhnutnosť decentralizácie vlády a taktiež ochrany kultúrneho a náboženského dedičstva.
Kosovskí Albánci ako aj Solana privítali Ahtisaariho plán. Solana sa obrátil na obe strany, aby preukázali zodpovednosť, flexibilitu a uznali potreby pre realistické riešenie na základe kompromisu. Ahtisaari pozval obe strany na ďalšie rokovania, ktoré by mali začať 13. februára predtým, ako bude záverečné znenie plánu predložené Bezpečnostnej rade OSN. Tadič požiadal o 10-dňové odloženie rozhovorov, aby Srbsko začalo rokovania s novou vládou, ktorá sa od volieb 21. januára ešte nesformovala. Lídri kosovských Albáncov Ahtisaariho pozvanie prijali. Ahtisaari sa v utorok vyjadril, že nie je optimistický ohľadom dosiahnutia kompromisu. Podľa neho sa rozhovory dokonca mesiaca neskončia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 06:15