StoryEditor

Takmer všetci cestujúci budú potrebovať pas

23.11.2006, 06:25
Autor:
SITASITA

Prakticky všetci leteckí pasažieri cestujúci do USA budú od 23. januára potrebovať pas. Opatrenie sa týka dokonca aj amerických občanov. Oznámilo to v stredu americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti. Doteraz mohli americkí občania, cestujúci z Kanady a Bermúd a niektorí cestujúci z Mexika, ktorí mali špeciálne preukazy pre pravidelných návštevníkov, preukázať svoju totožnosť inými dokladmi, napríklad vodičskými preukazmi alebo rodnými listami. Minister vnútornej bezpečnosti Michael Chertoff povedal: "Možnosť zneužiť cestovné doklady na vstup do tejto krajiny otvára teroristom dvere na uskutočnenie útoku."
Minister, ktorý dátum vstupu opatrenia do platnosti zverejnil v utorok v interview pre agentúru AP, povedal, že zmena je rozhodujúcim krokom k ďalšiemu zvyšovaniu národnej bezpečnosti. "Každý z týchto krokov znamená ďalšiu prekážku pre možný útok. Žiadny (krok) však nie je dokonalý. Žiadny nebude fungovať bez chýb. Ale vždy budeme na tom lepšie, ak zvýšime úroveň bezpečnosti," povedal Chertoff. "V súčasnosti vydáva v USA rodné listy a vodičské preukazy 8000 rôznych štátnych a lokálnych úradov," upozornil. Podľa Chertoffa je odlíšenie falošných dokladov od pravých pri toľkých rozdielnych dokumentoch "obrovskou záťažou pre našich colných a hraničných inšpektorov".
Iba vo výnimočných prípadoch bude možné používať na letecký vstup do USA aj iné doklady. Výnimka sa bude týkať častých cestujúcich medzi USA a Kanadou, členov americkej armády pri služobných cestách a niektorých príslušníkov amerického obchodného loďstva. Pomocou iného opatrenia plánuje ministerstvo vnútornej bezpečnosti zaviesť požiadavku na preukazovanie sa pasmi alebo inými alternatívnymi identifikačnými kartami, ktoré sa budú týkať všetkých cestujúcich do USA či už pocestujú lietadlom alebo loďou. Toto opatrenie by malo byť platné od januára 2008.
Výbor pre 11. september vo svojej správe napísal: "Pre teroristov sú cestovné doklady rovnako dôležité ako zbrane." Výbor preto odporučil sprísnenie bezpečnosti v tejto oblasti. Americký Kongres zákon nariaďujúci pasy ako jediný prijateľný cestovný doklad s niekoľkými výnimkami schválil, ale dátum jeho vstupu do platnosti bol doteraz otázny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:23