StoryEditor

Jordánsky kráľ hovoril v Turecku o vytváraní mieru na Blízkom východe

06.09.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Jordánsky kráľ Abdalláh II. vyslovil dnes v Ankare počas rozhovorov s najvyššími tureckými predstaviteľmi nádej, že obe krajiny sa budú môcť spoločne podieľať na vytváraní mieru v regióne.
Kráľ verí, že Ankara i Ammán dokážu pomôcť pri vytváraní stabilného, demokratického Iraku a nezávislého palestínskeho štátu. Po separátnych schôdzkach s tureckým prezidentom Ahmetom Necdetom Sezerom a premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom jordánsky monarcha pripomenul, že momentálne prebieha kritické obdobie pre mier na Blízkom východe.
Abdalláh II. tiež ubezpečil, že Jordánsko podporí Iračanov na ich ceste k demokracii a mieru.
Jednodňová návšteva jordánskeho kráľa v Turecku prišla v čase, keď sa Irak pripravuje na októbrové hlasovanie o novej ústave. Turecko i Jordánsko hraničia s Irakom a obe krajiny sú znepokojené nestabilnou situáciou v tejto krajine. Obávajú sa, že nepokoje by mohli preniknúť aj na ich územie.
"Spolupráca Turecka a Jordánska na Blízkom východe, ktorá slúži ako príklad pre ďalšie krajiny, je dôležitým faktorom pri vytváraní mieru, stability a prosperity v regióne," podčiarkol Abdalláh II.
Monarcha zároveň zdôraznil potrebu vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu, "schopného stáť na vlastných nohách" v záujme dosiahnutia mieru v blízkovýchodnom regióne.
Rozhovory najvyššieho jordánskeho predstaviteľa v Turecku sa týkali aj boja proti terorizmu. Abdalláh II. podčiarkol dôležitosť rozvoja islamských hodnôt, ktorými sú mier, tolerancia a spolužitie.
2 np juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 05:26