StoryEditor

Poškodzovanie životného prostredia by malo byť trestným činom

09.02.2007, 16:23
Autor:
SITASITA

Ohrozovanie životného prostredia by malo byť považované za trestný čin, uviedla Európska komisia v piatok v čase, keď predložila návrh zákona, ktorý by vážne priestupky v rámci EÚ trestal až piatimi rokmi odňatia slobody alebo pokutou do výšky 750 tisíc eur. Legislatívne opatrenia by taktiež súdom umožňovali zakázať spoločnostiam obchodnú činnosť a nariadiť vinníkom dekontamináciu životného prostredia. Podľa eurokomisára pre spravodlivosť Franca Frattiniho by mali byť podľa legislatívy trestané osoby a spoločnosti zodpovedné za ekologické katastrofy, akou bol napríklad incident, pri ktorom si holandská obchodná spoločnosť najala loď, ktorú obvinili z vypúšťania toxického odpadu pri Pobreží Slonoviny, čo viedlo k úmrtiu desiatich ľudí.
Eurokomisár tvrdí, že spoločnosti stoja za 73 percentami environmentálnych trestných činov. "Potrestanie a stíhanie manažérov nestačí. Je veľmi dôležité, aby spoločnosti platili pokuty," povedal Frattini reportérom. Vypúšťanie toxických látok, transport nebezpečného odpadu alebo obchodovanie s ohrozenými druhmi môže mať "devastujúci účinok na zdravie človeka a životné prostredie... Vo vážnych prípadoch by mali byť aplikované sankcie, ako sú napríklad tresty odňatia slobody, keďže majú oveľa väčší odstrašujúci efekt ako, povedzme, administratívne sankcie," dodal komisár.
Dvadsaťsedem členských krajín EÚ používa v súčasnosti rozdielne štandardy pre definíciu trestného činu "páchaného na životnom prostredí" a podľa EK mnohé z krajín zaviedli "neadekvátne" tresty. Najväčšie úpravy v existujúcej legislatíve musia podľa eurokomisára pre životné prostredie Stavrosa Dimasa podniknúť Francúzsko, Taliansko, Malta a Cyprus. Tresty odňatia slobody alebo pokuty v maximálnej výške by mali byť vyhradené pre vážne porušenia legislatívy, pri ktorých zahynú ľudia alebo utrpia vážne zranenia v prípadoch, keď dôjde k "závažnému poškodeniu (kvality) vzduchu, pôdy, vody, živočíchov a rastlín," uviedla EÚ.
Legislatívny návrh nepokrýva oblasť úniku ropných produktov. EÚ ich plánuje neskôr ošetriť samostatným návrhom, ktorý sa bude zaoberať znečistením pochádzajúcim z lodí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 14:10