StoryEditor

Terčom teroristického útoku má byť Opera v Sydney

04.11.2005, 11:53
Autor:
TASRTASR

Prístavný most v Sydney a budova Opery figurujú medzi cieľmi potenciálnych teroristických útokov na Austráliu, pred ktorým tamojšia spravodajská služba.
Austrálsky premiér John Howard v stredu oznámil, že dostal od polície a tajnej služby informácie, ktoré sú dôvodom na vážne obavy pred možnou teroristickou hrozbou. Howard aj dnes odmietol uviesť podrobnosti o druhu hrozby či mieste s tým, že nechce kompromitovať svoje zdroje. Už v utorok však zdôraznil, že vláda urýchlene predloží pozmeňujúci návrh protiteroristického zákona, aby tak umožnila polícii reagovať.
Austrália, ktorá je verným spojencom Spojených štátov amerických v Iraku a v Afganistane, nezažila väčší útok na svojej pôde. Od útokov v USA v septembri 2001 je však v stave zvýšenej pohotovosti.
Sydneyský denník Daily Telegraph dnes napísal, že možným terčom útoku je Opera House, prístavný most, dve z viacerých mestských ropných rafinérií, burza v Melbourne a hlavná železničná stanica v tomto meste. Všetky objekty sú pod sprísnenou policajnou kontrolou.
Denník Telegraph zasa s odvolaním sa na predpoklady bezpečnostných služieb napísal, že teroristické bunky pôsobiace na austrálskom území si zrejme urobili zásoby výbušnín a iného materiálu, aby ho použili na útoky v dvoch najväčších mestách štátu.
Austrálsky parlament vo štvrtok narýchlo prerokoval dodatky k zákonu o boji s terorizmom, aby polícii umožnil obviniť podozrivých už v počiatočnej fáze plánovania útokov. Howard upresnil, že to ešte neznamená, že by k zatýkaniu či samotným útokom malo dôjsť v dohľadnom čase.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:24