StoryEditor

Topolánek s Kaczynským budú rokovať o základniach

16.02.2007, 15:30
Autor:
SITASITA

O otázke prípadného umiestnenia základní rozšíreného systému americkej protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike, ktorá už týždne zamestnáva politikov aj médiá v oboch krajinách a spôsobila už aj roztržku medzi Spojenými štátmi a Ruskom, budú rokovať český a poľský premiér Mirek Topolánek a Jaroslaw Kaczynski. Podľa internetovej stránky českej vlády sa stretnú počas Topolánkovej návštevy vo Varšave, ktorá sa uskutoční v pondelok a utorok.
Premiéri oboch krajín sú stúpencami umiestnenia základní, čelia však vo svojich krajinách aj opačným názorom. So žiadosťou Spojených štátov vo štvrtok vyslovila súhlas poľská vláda, dodala však, že umiestnenie americkej základne bude možné len "za určitých podmienok". Česká vláda ešte oficiálne stanovisko nezverejnila.
Washington minulý mesiac Poľsko aj Českú republiku požiadal, aby na svojom území umožnili vybudovať raketovú základňu a radarovú stanicu, ktoré majú tvoriť súčasť systému ochrany pred prípadným útokom na Spojené štáty a ich spojencov. Kritici umiestnenia základní v Poľsku aj v Českej republike tvrdia, že ich krajiny sa takto ľahšie dostanú na zoznam cieľov teroristov.
Proti rozširovaniu protiraketových systémov do krajín bývalého východného bloku protestoval na víkendovej bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove aj ruský prezident Vladimir Putin. Rusko vo štvrtok dokonca vyhlásilo, že môže jednostranne odstúpiť od Washingtonskej zmluvy (INF). Zmluva, ktorú v roku 1987 podpísal posledný prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov s vtedajším americkým prezidentom Ronaldom Reaganom, hovorí o postupnom zničení všetkých zo zeme odpaľovaných jadrových rakiet stredného doletu na oboch stranách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:48