StoryEditor

Efraim Zuroff chce pokračovať v práci zosnulého Simona Wiesenthala

22.09.2005, 12:47
Autor:
TASRTASR

Riaditeľ Centra Simona Wiesenthala v Jeruzaleme Efraim Zuroff chce pokračovať v práci zakladateľa tejto inštitúcie, ktorý zomrel v utorok vo Viedni vo veku 96 rokov.
Pracovníci izraelského úradu budú naďalej koordinovať pátranie po nacistických vojnových zločincoch žijúcich v rôznych kútoch sveta.
V rámci operácie Posledná nádej sa centru v uplynulých rokoch podarilo prísť na stopu viac ako 300 bývalým nacistom a kolaborantom, ktorých potom odovzdali úradom Litvy, Lotyšska, Estónska, Rumunska, Chorvátska, Poľska, Maďarska, Rakúska, Nemecka a ďalších krajín.
"Mnohí z východoeurópskych komplicov nemeckých národných socialistov, ktorí usmrtili tisíce židov, mali v čase druhej svetovej vojny len 18 alebo 19 rokov. Vďaka modernej medicíne sa viacerí z nich tešia dobrému zdraviu. Títo ľudia si však nezaslúžia pokojnú starobu. Sú to vrahovia, ktorí nezávisle od ich veku patria do väzenia," domnieva sa Efraim Zuroff.
Od otvorenia jeruzalemského Centra Simona Wiesenthala pred dvoma desaťročiami sa jeho pracovníkom podarilo vystopovať asi 3000 nacistických vojnových zločincov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:01